Hufvudstadsbladet

Muguruza i storform inför US Open

Tennis Garbine Muguruza är favorit att sopa hem titeln i årets sista grand slam-turnering, US Open. Den 182 centimeter långa spanjorska­n med rötterna i Caracas och Venezuela har hittat storformen efter ett års famlande i mörker.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

23-åringen vann Franska mästerskap­en år 2016 och då var det många som trodde att ny era hade inletts i damtennise­n. Muguruza hade året innan spelat final i Wimbledon och var redan en ansedd och etablerad spelare i den absoluta världstopp­en då hon vann på gruset i Paris.

Men efter det gick någonting snett. Muguruza vann nämligen inte en endaste titel på WTA-touren på över ett år. Spanjorska­n, som fick sin tennisfost­ran i ansedda Brugueraak­ademin i Barcelona dit familjen flyttade då hon var sex år gammal, hade svårt att hitta jämnheten i spelet. Flytet saknades och en del experter började redan undra om hon trots allt bara var ett stjärnskot­t.

Men denna sommar har hon med eftertryck visat att hon är att räkna med. Titeln i Wimbledon då hon besegrade Venus Williams i raka set i finalen har följts upp med bland annat seger i storturner­ingen i Cincinnati där hon i finalen behövde 56 minuter för att krossa rumänskan Simona Haleps drömmar om att ta steget upp som nummer ett på världsrank­ingen.

Halep hör vid sidan om världsetta­n Karolina Pliskova från Tjeckien och brittiskan Joanna Konta till Muguruzas främsta konkurrent­er i New York.

– Jag har kanske inte alltid presterat som bäst i stora matcher men numera känner jag mig lugn och självsäker. Då spelet fungerar är det mesta enkelt. Då är det bara att köra på, säger Muguruza till Sports Illustrate­d.

Turneringe­n i Cincinnati spelades på hårt underlag, precis som fallet är på Flushing Meadows i US Open. Men trots att Muguruza verkar vara i absolut toppform är det skäl att minnas att hon vid tidigare fyra försök inte ens tagit sig till tred- je omgången i årets sista grand slamturner­ing.

Hon säger att US Open är en lurig turnering.

– New York är en stad med eviga vibbar. Och oljudet är rätt konstant. Varje gång jag anländer till staden tänker jag att nu ska jag göra slut på förbannels­en men hittills har det inte gått. Hoppas det lossnar i år.

Sjarapova i blickfånge­t

På förhand står titelkampe­n mellan fyra spelare. Men en spelare rankad 148:a i världen kommer garanterat att tilldra sig ett stort intresse. Ryskan Maria Sjarapova gör sin första grand slam-turnering efter dopningsav­stängninge­n. Hon kunde ha spelat i Franska mästerskap­en men tilldelade­s inget wild card och vid tiden för Wimbledon gick hon skadad.

Hennes insatser sedan comebacken i april har varit så pass mediokra att rankningen inte räcker till för medverkan i grand slam-turneringa­r. Men arrangörer­na beslöt sig för att bevilja mästarinna­n från 2006 ett wild card.

Något som bemötts med både kritik och hyllningar. Bernard Giudicelli, högste chef för franska mästerskap­en, beviljade inget sådant åt ryskan utan konstatera­de bara lakoniskt på Twitter att ”det kan existera wild cards för spelare som återvänder från skada men inte för spelare som återvänder från dopning”.

– Skoj för henne att vara tillbaka på den nivå hon vill vara. Hon har ju presterat oerhört bra tidigare. Jag tänker inte så mycket på omständigh­eterna kring hennes wild card, jag har mitt eget spel att fokusera på, säger Venus Williams, 37 år ung, och alltjämt en utmanare att ta på blodigaste allvar.

Eurosport sänder mer eller mindre dygnet runt från US Open. Turneringe­n börjar 28 augusti och avslutas 10 september.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
FOTO: EPA/WARREN TODA ??
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO FOTO: EPA/WARREN TODA
 ?? EPA/TANNEN
MAURY ?? TENNISHOPP. Garbine Muguruza är förhandsfa­vorit inför årets sista grand slam,
men då måste hon skaka av sig spöket på Flushing Meadows.
Foto:
EPA/TANNEN MAURY TENNISHOPP. Garbine Muguruza är förhandsfa­vorit inför årets sista grand slam, men då måste hon skaka av sig spöket på Flushing Meadows. Foto:
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TANNEN MAURY ?? TOPPFORM. Denna sommar har Muguruza gång på gång visat att hon är att räkna med.
FOTO: LEHTIKUVA/TANNEN MAURY TOPPFORM. Denna sommar har Muguruza gång på gång visat att hon är att räkna med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland