Hufvudstadsbladet

Asylsökand­e planerar gå över gränsen till Sverige

Till och med hundratals asylsökand­e planerar gå över gränsen till Sverige i samlad tropp, som en protest mot den finländska asylpoliti­ken.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

De asylsökand­e känner sig inte längre trygga i Finland, de är rädda för att familjer splittras och ser en efter en få negativt besked. Det säger Nuor Dawood, som för de asylsökand­es talan.

Enligt Dawood är det redan hundratals asylsökand­e som meddelat att de kommer att delta i protesten och gå över gränsen till Sverige. Enligt planerna ska det ske den 5 september i Torneå, vid gränsen till Haparanda. De asylsökand­e samlas åtminstone till en början på den finska sidan.

Aktionen är en protest och en demonstrat­ion, men enligt Dawood är det många som sagt att de kommer att korsa gränsen för att söka asyl i Sverige.

Problemet är bara att den som har en asylproces­s på gång i Finland och söker asyl i något annat EU-land blir skickad tillbaka till Finland, i enlighet med bestämmels­erna i Dublinkonv­entionen.

– Många bryr sig inte längre om konsekvens­erna, de säger att de kommer att gå ändå eftersom de inte är trygga här, säger Dawood.

De asylsökand­e protestera­r mot vad de anser vara en inhuman asylpoliti­k. De kräver bland annat att alla avvisninga­r av asylsökand­e stoppas tills Migrations­verkets verksamhet och den juridiska hjälpen för asylsökand­e har granskats.

– Asylsökand­e från Irak förtrycks både av den finländska och den irakiska regeringen och det påverkar dem både psykiskt och fysiskt. De har kommit i kläm mel- lan bägge och det är outhärdlig­t, säger Dawood.

Dawood kommer själv att delta i manifestat­ionen, men stanna på finska sidan om gränsen. Hur många som väljer att gå över och hur många som väljer att demonstrer­a på den finska sidan är osäkert, men åtminstone kommer inte polisen att stoppa någon.

– Gränsen är öppen och finska myndighete­r kommer inte att hindra någon att gå över, säger överkommis­sarie Rauno Pätsi vid Lapplands polisinrät­tning.

De asylsökand­e har anmält sammankoms­ten till polisen.

– Vi kommer förstås att vara beredda att trygga säkerheten ifall det skulle behövas. Men åtminstone hittills har vi inte fått kännedom om någon motdemonst­ration eller märkt tecken på några särskilda aggression­er. Också i Sverige är myndighete­rna medvetna om manifestat­ionen och bereder sig för sin del på att folk kan gå över gränsen och söka asyl, säger Pätsi.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BäTTRE På ANDRA SIDAN? Asylsökand­e planerar att korsa gränsen till Sverige i protest mot den finländska asylpoliti­ken.
FOTO: MOSTPHOTOS BäTTRE På ANDRA SIDAN? Asylsökand­e planerar att korsa gränsen till Sverige i protest mot den finländska asylpoliti­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland