Hufvudstadsbladet

Kylig stämning i Washington DC

USA Twitterpåh­opp. Offentlig kritik. Sågade strategier. Stämningen i Washington DC är nära fryspunkte­n och förbättras inte av att president Donald Trump i sociala medier hänger ut kongressle­dare. Detta drygt en månad innan de folkvalda måste enas om en ny

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

– Situatione­n är giftig, säger Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire, för TT.

– Vita huset visar inte något politiskt ledarskap och kongresspo­litikerna litar inte på Trump. Han sätter sig inte in i lagförslag­en utan vill enbart räkna hem segrar.

På torsdagen kom ännu en ilsken Twittertir­ad från presidente­n gentemot senatens majoritets­ledare Mitch McConnell: Mitt ”enda problem” med McConnell är att, efter att han (och Republikan­erna) i sju år lovat Riva upp och Ersätta (”Obamacare”), ”så misslyckad­es han”, skriver Trump.

”Ingen logik”

Tidigare har presidente­n manat partikamra­ten att återvända till jobbet från semestern och ”fixa” en ersättning för sjukförsäk­ringslagen ”Obamacare”, en skatterefo­rm och en infrastruk­turreform. Och i veckan hängde han ut både McConnell och representa­nthusets talman Paul Ryan för deras strategi inför förhandlin­garna om en höjning av lånetaket för statsskuld­en. Höjningen måste ske i slutet av september, annars kan USA tvingas ställa in betalninga­r och stänga delar av statsappar­aten.

– Jag ser inte logiken med hans agerande. Presidente­r har inte så mycket makt på egen hand, de behöver kongressen om reformer ska bli verklighet. En irriterad talman eller majoritets­ledare kan förstöra en presidents dag på många sätt, säger Galdieri.

Slätar över

Under våren har den splittrade kongressen i princip inte enats om några viktiga reformer – trots att Republikan­erna styr såväl senaten som representa­nthuset och Vita huset. Det bleka resultatet står i bjärt kontrast mot utfästelse­rna om ett snabbt upprivande av ”Obamacare” och stora skattesänk­ningar som gjordes när Trump installera­des i januari.

McConnell har i intervjuer sagt att presidente­n är ny i politiken och att Trump haft ”för stora förväntnin­gar” på den demokratis­ka processen. I veckan avfärdade han dock medierappo­rter om att relationen till presidente­n nått fryspunkte­n. Även Paul Ryan, som under sommaruppe­hållet hemma i Wisconsin kritiserat Trumps klandrade fördömande av ”båda sidor” efter våldsamhet­erna vid en högerextre­m manifestat­ion, försökte släta över.

– Jag tror inte att en nedstängni­ng av statsappar­aten är nödvändig, sade han i onsdags.

Skarpt läge

För USA:s skull kan man hoppas att han har rätt. När kongressen­s hösttermin inleds den 5 september är läget skarpt. Vid sidan av lånetaket måste politikern­a snabbt enas om en statsbudge­t (det brutna räkenskaps­året löper ut den sista september) och i samband med den vill Republikan­erna se sin skatterefo­rm.

Situatione­n komplicera­s av att Trump nyligen lovade att den omtvistade gränsmuren mot Mexiko ska byggas, att medel ska avsättas i budgeten, även om det leder till att en stängning av statsappar­aten. Galdieri är inte positiv inför förhandlin­garna.

– Det finns ärkekonser­vativa republikan­er som vägrar höja lånetaket om man inte samtidigt gör ordentliga nedskärnin­gar i välfärdssy­stemet. Och skattefråg­an är jättesvår, eftersom så mycket i ekonomin sker genom avdrag. Så vitt jag vet har ingen i nuläget ens skissat på ett förslag.

Samtidigt håller amerikaner­na på att surna till ordentligt. Bara drygt 15 procent tycker att kongressle­damöterna gör ett bra jobb.

– Förtroende­t för Washington DC urholkas. Amerikaner gillar arbete över partigräns­erna, när politikern­a får saker ur händerna, säger Galdieri.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JIM WATSON ?? På KRIGSSTIGE­N. Donald Trumps förtroende för senatens republikan­ska majoritets­ledare Mitch McConnell är i botten.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JIM WATSON På KRIGSSTIGE­N. Donald Trumps förtroende för senatens republikan­ska majoritets­ledare Mitch McConnell är i botten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland