Hufvudstadsbladet

”USA-besöket stor chans för Finland”

- FNB

President Sauli Niinistö besöker USA:s president Donald Trump i Washington på tisdag. Enligt experter kan den största behållning­en av besöket komma från annat än själva mötet i Vita huset.

Finlands tidigare ambassadör i USA, Jaakko Iloniemi, påminner om att många amerikansk­a tjänstemän måste sätta sig in i läget i Finland när de förbereder mötet.

– Det här har vi nytta av i framtiden, säger Iloniemi till FNB.

Den gästande amerikansk­e forskaren vid Utrikespol­itiska institutet, Mark Katz är inne på samma linje: Finland får mycket uppmärksam­het i Washington med anledning av besöket.

Katz tror att de mer detaljerad­e och innehållsr­ika diskussion­erna

Jag kan föreställa mig att en del skicklighe­ter som Niinistö använder vid sina möten med Putin kommer till användning också med Trump. Mark Katz Forskare

under besöket i Washington förs med andra än Trump.

– Det här är en stor möjlighet för Finland, säger Katz till FNB.

Trump informeras

Katz antar att Trumps medarbetar­e informerar honom om läget i Finland. Enligt Katz är skillnaden dock stor jämfört med tidigare presidente­r som förberedde sig väl inför sina möten. Det här har man märkt redan i Trumps diskussion­er med Rysslands president Vladimir Putin.

– Om han (Trump) inte känner till detaljer om USA:s relation till Ryssland, gör han verkligen inte det om USA:s relation till Finland, säger Katz.

Varken Iloniemi eller Katz kan med säkerhet säga varför Trump vill träffa Niinistö. Bägge tror att det är möjligt att Trump, som har problem med relationen till Ryssland, vill höra hur man ska handskas med ryssarna och president Vladimir Putin.

Enligt Katz har finländarn­a ett gott anseende i USA som Rysslandsk­ännare. Kanske Trump vill säga: ”Titta, också Finland kommer överens med Ryssland, varför kan inte vi också göra det.”

– Å andra sidan är det inte alls säkert att han verkligen tänker så här, säger Katz.

Finns det då någon fara att Niinistö dras med i Trumps inrikespol­itiska tvister?

– Jag tror inte att han låter sig dras med. Inte är han någon nybörjare som låter sig manipulera­s, säger Iloniemi.

– Jag kan föreställa mig att en del skicklighe­ter som Niinistö använder vid sina möten med Putin kommer till användning också med Trump, säger Katz.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland