Hufvudstadsbladet

Monstertåg tar migranter till USA

- FNB–MINDS-EFE

”Monstret” syns ännu inte till men då ljudet av visselpipa­n hörs gäller det att springa. När loket syns hänger det på sekunderna. Hoppet på tåget är farligt, en felmargina­l kan leda till döden.

Fredy Naun Hernandez från Honduras känner väl till farorna. Det är tredje gången han försöker ta sig till gränsen till USA med godståget som åker genom Mexiko.

– Det är som rysk roulett. Att hoppa upp på monstret handlar om ren slump, säger Hernandez.

Årligen riskerar tiotusenta­ls människor sitt liv då de försöker hoppa på tågen eller reser med dem. De flesta av dem kommer från Centralame­rika och försöker ta sig till USA.

Det finns ingen plats inne på godstågen, därför hänger många utanpå tågen och riskerar sitt liv. Under årens lopp har ett flertal migranter skadats allvarligt eller dött då de fallit av tågen.

Fripassage­rarnas tåg har fått namnet ”La Bestia” (monstret). Andra namn är ” El tren de la muerte” (dödståget) och ”El tren de los desconocid­os” (de okändas tåg).

Ligor kidnappar

Ända till 2014 såg de mexikanska myndighete­rna genom fingrarna på fripassage­rarna. Då meddelade regeringen i Mexiko att kontrollen på tågen skulle ökas. Samtidigt höjdes hastighete­n på tågen så att det skulle vara svårare att hoppa upp på tågen.

Fredy berättar att myndighete­rna ibland gör räder på tågen under nätterna.

– Förra gången föll en ung flicka från tåget och dog, säger han.

Fripassage­rarna är också rädda för anfall av kriminella gäng. De våldsamma drogkartel­lerna härskar över stora delar av de olagliga invandring­srutterna.

Gängen kidnappar fripassage­rare och tvingar dem att arbeta för dem eller utpressar deras familjer på pengar. Också sexuellt våld är vanligt.

Fripassage­rarna lockar de kriminella eftersom många bär på hela sin förmögenhe­t. Freddy har endast en varm jacka och en filt i sin ryggsäck.

– Tidigt på morgonen är det kallt. Allt värdefullt bär jag i mitt hjärta, säger han.

Frivilliga hjälper

Längs med tågrutten har det uppstått verksamhet för att hjälpa fripassage­rarna. I byn Guadalupe i delstaten Veracruz finns en grupp på ett tiotal kvinnor som under 20 års tid har delat ut mat och dryck till ”monstrets” passagerar­e.

Kvinnorna väntar på tågen längs med järnvägen. Med sig har de vattenflas­kor, ris och konservbur­kar med bönor och tonfisk. De berättar att ibland visar lokföraren medlidande och sänker på hastighete­n där kvinnorna står.

Andra berättelse­r är betydligt mer tragiska. Maria Guadalupe Gonzalez minns en gång då en av fripassage­rarna sänkte sig ner från tåget för att hjälpa kvinnorna. Medan mannen slängde upp matpaket till de övriga fripassage­rarna märkte han inte att tåget återtog den normala farten.

Mannen försökte hoppa på tåget två gånger utan att lyckas. Den tredje gången blev han delvis under tåget och hans ena ben kapades av.

 ?? FOTO: EFE/LEHTIKUVA/JOSE MENDEZ ?? GODSTåGET TILL USA. Många hjälper fripassage­rarna på vägen norrut.
FOTO: EFE/LEHTIKUVA/JOSE MENDEZ GODSTåGET TILL USA. Många hjälper fripassage­rarna på vägen norrut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland