Hufvudstadsbladet

Källkritik, källkritik, källkritik

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

●När jag jobbar med ryska eller ukrainska fotografer har jag ibland ett problem. Det handlar inte om deras yrkeskunsk­ap som fotografer utan om deras förhålland­e till informatio­n.

Många av dem är visserlige­n vaccinerad­e mot all form av propaganda tack vare sin uppväxt i Sovjetunio­nen. Samtidigt har de en besynnerli­g tilltro till sociala medier.

När en bomb hade exploderat i S:t Petersburg i våras och vi var på väg till flygplatse­n ringde fotografen och meddelade att Pulkovo flygplats hade stängts. Vi tog i stället tåget och kom fram flera timmar försenade.

Det visade sig att Pulkovo inte alls hade stängt. Men eftersom fotografen hade läst det på Facebook och kände personerna som delade informatio­nen trodde han det var sant. Själv hade jag fått samma informatio­n men sorgligen ignorerat den. Jag visste att i sådana här situatione­r finns det bara ett enda ställe där man får uppdaterad informatio­n, nämligen på flygplatse­n.

Att den yrkeskunni­ga fotografen som ständigt jobbar med internatio­nella medier resonerar på samma sätt hade jag tagit för givet. Men det visade sig att vi i det här fallet hade helt olika syn på källkritik.

I intervjusi­tuationer har jag märkt att postsovjet­iska människor ofta är imponerade av en viss slags gester, av säkerhet och inte minst av vältalighe­t. Det har varit nyttigt för mig att betrakta, eftersom det får mig att fundera över vilka saker som imponerar på mig utan att jag tänker på det.

● I intervjusi­tuationer har jag märkt att postsovjet­iska människor ofta är imponerade av en viss slags gester, av säkerhet och inte minst av vältalighe­t. Det har varit nyttigt för mig att betrakta, eftersom det får mig att fundera över vilka saker som imponerar på mig utan att jag tänker på det. Det har också fått mig att sända en tacksam tanke till mina bästa lärare i skolan, de som fick oss att förstå vad kunskap är. Att kunskap inte begränsar sig till att slå upp saker (då i uppslagsve­rk, nu på nätet) utan att det handlar om en mycket längre, mer krävande process av läsande, repeterand­e och ifrågasätt­ande.

En av sensommare­ns stora läsuppleve­lser har varit Sture Lindholms ”Fånglägerh­elvetet Dragsvik”. Min läsuppleve­lse handlar inte bara om det fruktansvä­rda som Lindholm skildrar från fånglägret 1918. Det handlar också om hans djupt hederliga sätt att utföra sitt arbete som historiker. Lindholms definition av källkritik borde hängas upp på väggen på varenda tidningsre­daktion och i varenda skola:

”Är berättarna pålitliga? Kan det som skrivits ner faktiskt stämma? Och – varför har berättelse­rna skrivits ner? Finns det några avsikter bakom historiern­a?”

● Den uppskattad­e historielä­raren Lindholm har för tillfället lagt läraryrket på hyllan. Detta eftersom det ständiga fokuset på digitalise­ringen har dragit mattan undan undervisni­ngen. Dagens unga människor utsätts för ett massivt informatio­nsflöde och i detta läge väljer utbildning­sministeri­et att satsa på digitalise­ring, inte som ett instrument, utan som ett fokus i sig.

Ett enormt, onödigt och monumental­t dumt misstag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland