Hufvudstadsbladet

Hamilton snabbast i tidskvalet – tangerade Schumacher­s rekord

Motorsport Tidskvalet inför dagens lopp i Belgiens GP bjöd inte på några större överraskni­ngar. Lewis Hamilton fortsatte sin goda form och stod för den snabbaste varvtiden i Spa och startar därmed från förstaruta­n. Finländarn­a kom trea respektive fyra.

- HBL–FREDRIK AF PETERSENS

Lewis Hamilton lyckades igen. Britten startar för 68:e gången från pole position och tangerar därmed Michael Schumacher­s rekord.

Hamilton snabbaste varv, 1,42,553, var 0,152 sekunder snabbare än tvåan Sebastian Vettels. Han hade en snitthasti­ghet på 245,867 km/h runt den 7,004 kilometer långa banan.

Mercedesfö­raren körde det snabbaste varvet som någonsin körts på Circuit de Spa-Francorcha­mps men det är inte ett varvrekord eftersom det bara kan sättas i ett lopp.

– Det var något speciellt i dag, säger Hamilton efter gårdagens tidskval.

– Jag tänkte inte så mycket på det innan jag kom hit men nu när kvalet är kört märker jag det. Jag kommer ihåg första gången jag var här som åskådare och Michael Schumacher körde förbi och dånet och ljudet från bilen var mäktigt. Det kändes i hela kroppen och då väcktes också min passion för sporten.

– Jag skulle tippa att det är en kombinatio­n mellan de nya reglerna och bilen. Man kunde köra nästan för fullt i ett par kurvor som det tidigare var lite tveksamt i. Det var en mäktig känsla som jag aldrig haft tidigare.

Sebastian Vettel, som inför tidskvalet meddelades ha underteckn­at ett nytt treårigt kontrakt med Ferrari, visade sig vara värd förtroende­t och startar från andrarutan i dagens lopp. Det första Vettel gjorde efter kvalet var att tacka stallkamra­ten Räikkönen.

– Han gjorde ett misstag under sitt sista snabba varv och körde lite långsammar­e efter det. När han såg en röd bil i backspegel­n gasade han igen och gav mig draghjälp och det är jag mycket tacksam för. Det var inte planerat utan helt spontant, till skillnad från ett par andra team.

Finländarn­a startar sida vid sida

Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen hängde inte helt med i Hamiltons och Vettels fart, men startar från andra ledet till Belgiens GP. Finländarn­a var inte fullkomlig­t nöjda efter tidskvalet.

– Under hela helgen var jag aldrig så nära att jag kunde ha utmanat Hamilton eller Vettel. Jag förlorade lite i kurvorna och det var där jag halkade, så Vettel lyckades ta andra platsen från mig. Vi måste kolla alla data som vi har för att se var problemet eventuellt ligger.

Räikkönen såg ut att ha möjlighet att få ett riktigt bra resultat i slutet av tidskvalet men ett misstag förstörde hans snabba varv. Dessutom klagade han om i stallradio­n om att bilen skakade, men stallets ingenjörer lyckades inte åtgärda problemet.

– Ganska patetiskt kval. Jag vet inte vad bilens problem berodde på, det skulle väl fixas om vi visste vad orsaken var, säger den till synes missnöjda Räikkönen i C Mores sändning.

Ingen i kvartetten vill tippa om utgången i dag utan säger bara att det kommer att bli ett tufft lopp. Om man bortser från Malaysia där det är en mycket hög luftfuktig­het som suger musten ur kroppen och värmen i Bahrain så är nog denna bana en av de tuffaste. Det går upp och ner och har massor av snabba kurvor och därmed utsätts förarna för en stor belastning i nacken på grund av g-krafterna i kurvorna.

Loppet på Circuit de Spa-Francorcha­mps startar i dag klockan 15 finsk tid.

 ?? FOTO: EMMANUEL DUNAND / AFP / LEHTIKUVA ?? SNABBAST IGEN. Britten Lewis Hamilton är nu jämsides med Michael Schumacher i antalet pole positions.
FOTO: EMMANUEL DUNAND / AFP / LEHTIKUVA SNABBAST IGEN. Britten Lewis Hamilton är nu jämsides med Michael Schumacher i antalet pole positions.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland