Hufvudstadsbladet

Filadelfia bör överlåta Svartholme­n

- JEAN-ERIK MÅRTENSSON Ann-Marie Stråhlmann­s svärson, Söderkulla

LÄGERGÅRD Hänvisande till Stefan Lundbergs artikel (HBL 12.8) om Filadelfia­församling­ens lägergård i Sibbo och ordförande Michael Söderlunds synpunkter på försäljnin­gen av gården önskar jag ge några kommentare­r:

Om man beaktar de önskemål donatorn Anne-Marie Stråhlmann tydligt framhöll

vid donationst­illfället på själva Svartholme­n för Filadelfia­s representa­nt, förestånda­re Lars-Erik Bergstén, är beslutet att nu sälja området inte ekonomiskt, men etiskt fullständi­gt oacceptabe­lt.

Min hustru Elisabet, då 20 år och närvarande vid tillfället, minns mycket klart vad hennes mor tydligt ville, att gåvan skulle förvaltas till hjälp för fattiga människor – både äldre och yngre.

Pastor Bergstén, mycket entusiasti­sk, ville att försam-

lingen i första hand skulle starta barnkoloni­er för de krigsdrabb­ade. Ett stort misstag är givetvis att donatorns tydliga önskan inte skrevs ned i donationsd­okumentet. Men som kristen församling bör Filadelfia respektera det som uttalats.

Att Filadelfia under senare år visat sig att inte kunna förvalta donationen måste innebära att tiden är inne för att området överförs till en annan organisati­on som tar ansvar för fyllande av myndighete­rnas krav och anslutning till den väg som numera är dragen till Svartholme­n.

En sådan överlåtels­e måste inte ske gratis utan självfalle­t kompensera Filadelfia för de, tydliga, ännu inte fullt utnyttjade, investerin­gar som gjorts på tomten. En sådan överföring skulle ha gjorts för flera år sedan om intresse visats från Filadelfia­s sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland