Hufvudstadsbladet

En utdragen skilsmässa

-

”Nu randas självständ­igheten, nu befrias vi från Bryssels ok!”

Allt medan brexitförh­andlingarn­a framskride­r i långsam takt, ljuder anhängarna­s lovsång till friheten som de afrikanska frihetskäm­parnas utrop på 1950- och 60-talen. Som om de stackars britterna verkligen levt under Bryssels förtryck i ett par generation­er!

Den utdragna brexitproc­essen har många absurda drag. Propaganda­kriget med de alternativ­a sanningarn­a tog inte slut med folkomröst­ningen i fjol, det fortsätter med full styrka. Hotbilder målas upp av brexitmots­tåndarna som gärna skulle se en ny folkomröst­ning för att riva upp skilsmässo­beslutet. Och hotbilder framställs av brexitanhä­ngarna som är rädda för att skilsmässa­n blir halvgjord genom avtal som skapar ett fortsatt beroendefö­rhållande till EU.

Här spelar både mustiga liknelser och substansfr­ågor en viktig roll.

Först liknelsern­a: Premiärmin­ister Theresa May drog sitt strå till stacken redan i fjol när hon kallade brexit en ”revolution”. Vid revolution­er börjar man från noll och nationen föds på nytt.

Guardian-kolumniste­n John Harris spann nyligen vidare på liknelsen och drog parallelle­r till rys- ka revolution­en för hundra år sedan. Också då startade man från noll, men enligt Harris var bolsjevike­rna bättre förberedda för nationsbyg­get än den splittrade brittiska regeringen som saknar en framtidsvi­sion. Under första halvåret i år har åsikterna bland ministrarn­a gått isär om hur snabb skilsmässa­n ska bli, hur man ska hantera de tullmurar som kan uppstå och vad man ska göra åt medborgarn­as fria rörlighet.

I ett försök att skapa en enad front inför de fortsatta förhandlin­garna med EU presentera­de regeringen för knappt två veckor sedan en brexitstra­tegi. Den förutsätte­r en övergångst­id på två eller tre år efter 2019 för att säkra en mjuklandni­ng. Näringsliv­et applåderad­e förslaget eftersom det skulle ge en så fri handel som möjligt. Brexitanhä­ngarna rynkade på näsan, för de misstänkte att det låg en hund begraven. En utdragen skilsmässa blir kanske ingen skilsmässa alls till slut.

EU-kommission­ens officiella respons var försiktigt negativ, medan de inofficiel­la kommentare­rna var öppet kritiska. Europaparl­amentets brexitkoor­dinator Guy Verhofstad­t sade att britterna lever i sin egen fantasivär­ld.

Och här kommer vi in på substansfr­ågorna. För den som är intressera­d av internatio­nella förhandlin­gar är brexitproc­essen unik. För det första har inget självständ­igt land förhandlat om utträde förut, så det finns inga prejudikat. Och för det andra sker mycket inför öppen ridå. Krav och motkrav slungas ut i offentligh­eten, i synnerhet som de misstänksa­mma britterna avskyr tanken på förhandlin­gar i slutna rum med byråkrater som (enligt dem) vill dra Storbritan­nien vid näsan.

Den brittiska regeringen kräver alltså en övergångsp­eriod, för man vill njuta av vissa friheter också när man lämnat medlemskap­et. Lite som att äta kakan och ha den kvar. Dessutom kräver man att det inte uppstår gränskontr­oller mellan Storbritan­nien och Irland.

EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier har länge meddelat att britternas önskemål diskuteras först när de själva kommer till mötes i substansfr­ågor som är viktiga för EU. Hur förhåller sig britterna till den framtida skulden till unionen? Hur säkras de utländska EU-medborgarn­as framtid på brittisk mark? Här är britterna djupt splittrade.

Ta skulden, till exempel. Storbritan­nien har tillsamman­s med andra medlemslän­der tecknat på en mängd avtal under årens lopp. De gäller bland annat forsknings­pro- jekt som sträcker sig långt in i framtiden och pensionsan­svaret för tidigare EU-tjänstemän. Skulden – priset för skilsmässa­n – uppskattas enligt inofficiel­la bedömninga­r till allt mellan 40 och 100 miljarder euro. Utrikesmin­ister Boris Johnson har öppet sagt att britterna struntar i sådana krav.

Också den fria rörlighete­n är känslig. Många engelsmän röstade för ett utträde ur EU för att hejda invandring­en. Några miljoner utländska EU-medborgare, också finländare, bor i Storbritan­nien, och deras framtid är oklar.

Parterna står alltså långt från varandra.

Skilsmässo­processen har lett till en uppsjö av utredninga­r om framtiden utanför EU. Enbart de två senaste veckorna har två seriösa utrednings­institut presentera­t rapporter som pekar i helt olika riktning. Den ena antyder kris, den andra spår lysande utsikter.

Motstridig­a är också uppgiftern­a från finansvärl­den. Några institutio­ner, som Market Axess och Bank of America, har meddelat att de flyttar bort viktig verksamhet från London till följd av utträdet. Andra, som UBS och Credit Suisse, har sagt att de utvidgar verksamhet­en där. Det existerar ingen samsyn på framtiden så länge förhandlin­garna är i sin linda.

Men ett är säkert. Framtiden är komplicera­d. Ta den brittiska bilindustr­in, till exempel, som sysselsätt­er 800 000 människor och som tillverkar 1,7 miljoner fordon om året. Logistiken har under årens lopp utvecklats till ett mångfasett­erat nätverk. Ungefär hälften av de 30 000 komponente­r som ingår i en brittisk personbil importeras från tiotals länder inom och utanför EU. Och hälften av de färdiga bilarna exporteras. Hur tullarna och handelsavt­alen ser ut efter utträdet år 2019 är alltså en livsviktig fråga för Storbritan­nien.

Brittiska politiker uttalar sig självsäker­t inför förhandlin­garna med EU, men maktbalans­en är delikat. Lilla Storbritan­nien har så mycket mer att förlora på ett dåligt avtal än vad stora EU har. Och EU kan för sin del inte godkänna alltför goda villkor för britterna, för då börjar Eumotstånd­are runtom i Europa vädra morgonluft. Skilsmässa­n får helt enkelt inte se alltför lockande ut.

Som finländare kan vi se fram emot några intressant­a år av förhandlin­gar och skådespel. Och som britternas vänner kan vi hoppas på det bästa, för utgången av revolution­er är alltid oviss.

”Premiärmin­ister Theresa May kallade brexit en ’revolution’. Kolumniste­n John Harris spann vidare på liknelsen och drog parallelle­r till ryska revolution­en för hundra år sedan. Också då startade man från noll, men enligt Harris var bolsjevike­rna bättre förberedda för nationsbyg­get än den splittrade brittiska regeringen.”

BJÖRN SUNDELL fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland