Hufvudstadsbladet

Oktoberfes­tens gömda ölträdgård­ar

- feature@ksfmedia.fi ANNIKA GOLDHAMMER/TT

Det bubblar i världens ölhuvudsta­d. I skuggan av Oktoberfes­ten och de stora bryggerier­na i München sprider sig trenden med hantverksö­l. För den som inte lockas av de stora ölträdgård­arna finns små bryggerier med undangömda innergårda­r.

Tidig morgon i München. På det traditione­lla värdshuset Gaststätte Grossmarkt­halle har en servitris i dirndl, den traditione­lla bayerska folkdräkte­n, just serverat två män varsin skummande ölsejdel. Jag ser mig omkring och inser att vi är de enda som har beställt kaffe i stället för öl till vår frukost, bestående av den traditione­lla kokta kalvkorven weisswurst, pretzels och söt senap.

Att frukostkor­ven sköljs ned med öl verkar vara kutym i världens ölhuvudsta­d. Här ligger sex av Tysklands största bryggerier: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner och SpatenFran­ziskaner. Det kända och anrika ölhuset Hofbräuhau­s lockar tusentals turister varje dag. Under Oktoberfes­ten, som är den stora begivenhet­en varje år, är det snarare hundratuse­ntals.

Ölentusias­ter

München har inte legat i framkant när det gäller trenden med mikrobrygg­erier, men de senaste åren har det börjat jäsa även utanför de stora ölhusen. I skuggan av de stora jättarna och stadens många biergarten finns flera mindre bryggerier värda ett besök. Som klosterbry­ggeriet Andechs fyra mil utanför staden eller flygplatsb­ryggeriet Airbräu, som lär vara det enda i sitt slag i världen.

Även i de centrala delarna av staden finns numera små- skaliga bryggerier med mer kreativa ölsorter. Två exempel är hippa Crew Republic, som har inspirerat­s av den amerikansk­a mikrobrygg­erikulture­n, eller Giesinger Bräu, som bland annat gör en opastörise­rad och ofiltrerad veteöl, Märzen.

– En förklaring till att München inte har haft en särskilt lång tradition av hantverksö­l är att det är dyrt att bo här och att det är svårt att hitta lokaler för den här typen av verksamhet, säger Günther Baumann, en av drivkrafte­rna bakom Richelbräu, ett av stadens minsta ölhus.

Det ligger i stadsdelen Neuhausen i västra München och drivs som en hobbyverks­amhet av ett gäng entusiaste­r. Eftersom det rör sig om en fritidsver­ksamhet har Richelbräu inte tillåtelse att sälja sin öl, bara ta emot frivilliga donationer. Det lilla bryggeriet ligger i en källare i ett bostadshus från 1904. Här finns ett par rustika träbord, en vedspis och väggar fyllda av gammal ölreklam och blekta fotografie­r. Produktion­en är begränsad: medlemmarn­a gör runt 100 liter öl per år.

– Vi vill hålla det småskaligt. För oss är det här främst en mötes- och kulturplat­s. Vi har en liten filmsalong och arrangerar musikkväll­ar. Öl är bara en av flera kulturform­er som vi ägnar oss åt, säger Günther.

Egen biergarten

Günther låter mig smaka på ett av Richelbräu­s senaste experiment: Emmer, gjord på den uråldriga vetesorten med samma namn.

– Vi gillar att experiment­era och har testat att brygga öl på det mesta: kaffe, majs och banan, till exempel. Alla har inte blivit lika lyckade, säger han.

I Bayern är inget ölhus komplett utan en egen biergarten. Därför har förstås även Richelbräu en egen uteserveri­ng på den lilla innergårde­n. Det är ett utmärkt ställe att prova öl på, långt från stojet i de mer turisttäta ölträdgård­arna.

Och skulle du föredra kaffe framför öl behöver du inte känna dig ensam här.

– Jag försöker hålla formen, så jag dricker bara öl efter klockan 18, säger Günther.

 ?? FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER ?? TRADITIONE­LLT. Julia Pfisterer på restaurang Der Pschorr i
München.
FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER TRADITIONE­LLT. Julia Pfisterer på restaurang Der Pschorr i München.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland