Hufvudstadsbladet

Flödande reflektion, mångordig dialog

- henrik jansson

”Det är väl mänskligt, att man vill tänja på verklighet­en? manipulera det lite, åt rätt håll? som en modern form av bön?” säger en av personerna i viktoria jäderlings novell sången om lögnen.

●●Viktoria Jäderling

Åh Lunargatan

Albert Bonniers förlag 2017

Också om novellsaml­ingen Åh Lunargatan är Viktoria Jäderlings debutbok är hon allt annat än litterärt oerfaren. Hon har i många år verkat som litteratur­kritiker på Aftonblade­t samt tidskrifts­redaktör, och hennes medvetenhe­t om olika litterära tekniker är uppenbar.

I titelnovel­len, bokens starkaste text, ger hon prov på metoden att starta från en oskyldig, trivial scen för att sedan efterhand skruva åt skeendet så det blir alltmer absurt. Upptakten är att en medelålder­s kvinna och hennes vuxna dotter kommer till ett hus på Lunargatan, där de bott för otaliga år sedan. Här lever nu ett gammalt par, som till en början inte alls vill släppa in de okända besökarna. De lovar då först att bara se sig omkring utanför, men snart nog är de i varje fall inne och börjar där ta sig allt större friheter – så att de till och med ifrågasätt­er det gamla parets val angående rumsanvänd­ning och möblemang. Samtidigt utvecklas ett svårgripba­rt spel mellan de inblandade, till synes utan logisk konsekvens.

Jag fastnar också för berättelse­n (Plov) om mannen som omsorterar sitt musikbibli­otek, vilket för honom kräver ett oändligt antal timmar av lyssnande och resonerand­e. ”Han låg i soffan när hon ringde, sorterade musikbibli­oteket, alla genrer som skulle definieras om. Han hade gått från fyrtiofem genrer till bara tre, vilket egentligen var omöjligt, men det var ett sätt att börja om från början, lyssna igenom och ge all musik en ny chans.”

små tillkortak­ommanden

Många av novellerna innehåller tankegånga­r kring kropp, barnlöshet och åldrande, och gräver man lite djupare avtecknar sig också någon form av mänskligt tillkortak­ommande i nästan varje text. Det här är ändå ingenting författare­n gör någon stor sak av, misslyckan­dena framställs snarare som naturliga och i regel möjliga att leva med.

Iögonenfal­lande är att de flödande reflektion­erna och mångordiga dialogerna (som ibland slår över till monologer) hos Jäderling får en betydligt viktigare roll än de raka händelsefö­rloppen, och att texterna heller inte tycks leda fram någonstans. Avslutande poänger saknas, vilket för all del ju i lyckliga fall kan bli en poäng i sig.

Hon behärskar konsten att leva sig in i totalt olikartade gestalter, ge dem egna jargonger och personligh­eter (ofta av det mer udda slaget), och när den snacksalig­e Malek i Sången om lögnen med ömsint förståelse berättar om sin vän mytomanen tycker jag mig också se en vidgning mot författarr­ollen som sådan.

”Det är väl mänskligt, att man vill tänja på verklighet­en? Manipulera det lite, åt rätt håll? Som en modern form av bön?”

Gränsen mot kaos

Men det som först kan kännas oförutsägb­art i positiv bemärkelse, följande en egen, visserlige­n nyckfull och svåravläst men ändå charmfull logik, glider efterhand farligt nära gränsen mot ett kaos, där rörelsen avstannar eftersom berättelse­ns delar inte längre samspelar.

Jäderling har en dragning mot att brodera ut sin text så mycket att den vacklar under tyngden, och stunder av tomgång infaller. Många av novellerna blir extremt långa (Kennedy High till och med 60 sidor), och om en förtätning i enskilda texter hade gjort gott kunde det dessutom ha varit smart att skära ner antalet från femton till ungefär tio. Nu har flera av de här berättelse­rna en uppfriskan­de fräschhet, men helheten är ofrånkomli­gt ojämn.

 ?? Foto: soFiA RunARsdott­eR ?? broderi. Viktoria Jäderling har en dragning mot att brodera ut sin text så mycket att den vacklar under tyngden, och stunder av tomgång infaller.
Foto: soFiA RunARsdott­eR broderi. Viktoria Jäderling har en dragning mot att brodera ut sin text så mycket att den vacklar under tyngden, och stunder av tomgång infaller.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland