Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- TOM VON WEYMARN MELITA TULIKOURA

Peter Flander

Född 28.12.1942 Död 18.8.2017

Peter Flander föddes i krigets Finland. Redan tidigt klarnade det att Peter hade mycket vilja och driftighet. Uppfinning­srik var han också. Det var egenskaper han hade nytta av som vuxen.

Peters engagemang i affärslive­t karaktäris­erades av att våga, ta tag i saker och att inte ge upp. Efter avslutade studier vid Tekniska högskolan (1969) blev Peter driftschef för Pekema, grundstene­n för den finska satsningen på petrokemi. Han ansvarade för igångkörni­ngen av Pekemas polyetenan­läggning samt blev efter driftstart­en försäljnin­gschef för polyetenso­rtimentet. Efter en parentes som vd för Sarvis i Tammerfors återvände han i början på 80-talet till det petrokemis­ka landskapet, nu i olika chefsposit­ioner inom Neste. Han fick uppgiften att etablera Neste i Europa och arbetade som chef för Neste Chemicals i Bryssel (1986– 1992).

Så följde en parentes i Finland som chef för Neste Engineerin­g. Detta ledde till ett uppdrag i Kina (1994– 1998) där han ansvarade för att starta upp och kommersial­isera Nestes petrokemis­ka satsningar i Fjärran Östern.

I detta kringflack­ande liv förblev familjen alltid central. Direkt livsviktig­a var semestrarn­a på Tostholm i Barösunds skärgård.

Peters entreprenö­rsanda ledde till att han i många faser av förvärvsli­vet fick agera pionjär, där nya möjlighete­r skapades och människore­lationer etablerade­s. Han engagerade sig i Rotary med samma glöd. Var han än rörde sig var han alltid konstrukti­vt lyhörd för annorlunda synpunkter.

Efter dottern Petras cancerdiag­nos och död i maj 2002 grundade Peter, enligt Petras önskan, Petra Flanders stiftelse för integrerad vård. Petra ville att cancerpati­enter, som fått veta att skolmedici­nen inte längre hjälper, via stiftelsen­s hemsida skulle finna informatio­n om olika alternativ­a och tillförlit­liga vårdformer. Tolv år senare, hösten 2014, fick Peter själv två cancerdiag­noser, tjocktarms­cancer och melanom. Påläst som han var under åren med Petras stiftelse, visste han att man med ett metastaser­at melanom behöver ett starkt immunförsv­ar och att det skulle ha försvagats med cytostatik­abehandlin­g. Därför fick kirurgerna sköta det medicinska, medan Peter själv koncentrer­ade sig på immunförsv­aret med kost och tillskott. Peter råkade få en cancerläka­re som bekräftade hans teori och kunde stödja honom i kampen mot cancern. Så fick han två och ett halvt år tilläggsti­d med full livskvalit­et. Två somrar fick han segla med sin älskade segelbåt. Han vandrade i Frankrike. Han reste, läste och jagade. Inget av detta hade han kunnat göra om han hade gått in för enbart skolmedici­n.

Under våren och försommare­n förberedde Peter kryssnings­seminariet Mat är medicin – en kryssning mellan skolmedici­n och alternativ medicin ombord på Viking Line i januari nästa år. Han hann få programmet klart och vidtalade både internatio­nella och nordiska talare för konferense­n. Kryssninge­n kommer att förverklig­as enligt Peters planer. Han håller i rodret även om hans röst har tystnat.

Peter lämnar ett stort tomrum efter sig samt familjen, med hustru Gitta, barnen Zina och Jocke och alla barnbarnen och otaliga vänner i Finland och utomlands. Och så hunden Copi. Vi som hade privilegie­t att bli hans vänner, har honom kvar i kärt minne som en riktigt god kamrat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland