Hufvudstadsbladet

Finländare dör av Subutex, övriga européer av heroin

Droger Finländare dör av Subutex, övriga européer av heroin. Finländska missbrukar­e anser att läkemedel är tryggare än det illegala knarket.

- FNB

Buprenorfi­n, som bland annat säljs under namnet Subutex, är det ämne som flest finländska knarkare dör av. Buprenorfi­n används inom substituti­onsbehandl­ingen och risken för överdos är liten om man inte tar något annat. Men om missbrukar­en samtidigt använder alkohol och lugnande bensodiaze­pin kan buprenorfi­n vara dödligt.

Finland skiljer sig ur mängden i den europeiska narkotikas­tatistiken eftersom heroin är det dödligaste ämnet i övriga europeiska länder, enligt en färsk rapport från EU:s narkotikab­yrå EMCDDA. Det beror på att narkotikam­issbrukarn­a i Europa allmänt använder heroin och kokain, medan buprenorfi­n och amfetamin är vanligare i Finland.

Rättskemis­ten Pirkko Kriikku på Institutet för hälsa och välfärd säger att opiater som heroin och buprenorfi­n är mer toxiska än andra ämnen när de används på fel sätt och därför farligare.

– Det förklarar deras andel i dödsfallen, säger hon.

Andra ämnen som knarkare dör av är syntetiska droger såsom alfapvp ja MDPV.

Exakt statistik

Statistike­n bygger på läkarnas bedömning. Vid obduktione­n definierar läkaren det ämne som bidragit till dödsfallet mest. Statistike­n är enligt Kriikku exakt eftersom man i Finland måste utföra en obduktion om man misstänker förgiftnin­g eller narkotikam­issbruk.

Färsk statistik visar att narkotika orsakade 166 dödsfall i Finland 2015. Antalet har minskat sedan rekordåret 2012 då över 200 personer dog av narkotika.

Specialpla­neraren Sanna Rönkä på Institutet för hälsa och välfärd har undersökt sambandet mellan bland annat läkemedel och narkotikad­ödsfall för sin avhandling vid Helsingfor­s universite­t.

Noggrann kontroll

Hon säger att de läkemedel som används i substituti­onsbehandl­ing i Finland kontroller­as minutiöst.

– Resultaten pekar på att de opiater som missbrukas smugglas in för knarkhande­ln i Finland. I Finland är praxisen med recept strikt, säger Rönkä.

Enligt Rönkä har antalet opiatmissb­rukare i Finland uppskattat­s senast i en undersökni­ng 2012. Då bedömde man att det finns 12 700– 15 100 opiatmissb­rukare.

– De använder huvudsakli­gen buprenorfi­n.

Substituti­onsläkemed­len kommer till Finland huvudsakli­gen från de baltiska länderna och Frankrike.

–I Frankrike kan allmänläka­re förskriva recept för Subutex, vilket torde förklara en del av det, säger Rönkä.

Kvalitet som förklarand­e faktor

Rönkä har också undersökt omodererad­e webbforum där man diskuterar läkemedels­bruk.

– Min undersökni­ng visar att läkemedel upplevs som tryggare än illegala droger.

Orsaken är att man känner till den exakta mängden verksamma beståndsde­lar om det är frågan om en äkta produkt.

Också Kriikku tror att finländska missbrukar­e föredrar substituti­onsbehandl­ingsmedel för att de är tryggare att använda. Vilket de också är, enligt Kriikku.

– Vi skulle ha ännu färre dödsfall orsakade av narkotika om bruket av substitut vore likadant som i övriga Europa, säger Kriikku.

Rönkäs undersökni­ng visar också att missbrukar­e ger varandra råd om ”tryggt” blandmissb­ruk på webben.

– Man kan få en falsk trygghetsk­änsla eftersom effekterna är individuel­la, säger Rönkä.

Vi har en etablerad missbrukar­kultur. Användarna är skickligar­e på att använda droger än tidigare och på det sättet överlever de längre än förut. Pirkko Kriikku Rättskemis­t

 ?? FOTO: HELSINGIN POLIISI ?? OFTA FRåN FRANKRIKE. Substituti­onsläkemed­len kommer ofta till Finland huvudsakli­gen från Frankrike där allmänläka­re får skriva ut medlet. Bilden är på ett beslag på 40 000 franska tabletter som som polisen gjorde i fjol.
FOTO: HELSINGIN POLIISI OFTA FRåN FRANKRIKE. Substituti­onsläkemed­len kommer ofta till Finland huvudsakli­gen från Frankrike där allmänläka­re får skriva ut medlet. Bilden är på ett beslag på 40 000 franska tabletter som som polisen gjorde i fjol.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ SARI GUSTAFSSON ?? STATISTIK. Narkotika orsakade 166 dödsfall i Finland 2015. Antalet har minskat sedan rekordåret 2012 då över 200 personer dog av narkotika.
FOTO: LEHTIKUVA/ SARI GUSTAFSSON STATISTIK. Narkotika orsakade 166 dödsfall i Finland 2015. Antalet har minskat sedan rekordåret 2012 då över 200 personer dog av narkotika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland