Hufvudstadsbladet

Packad plast värd att ta vara på

Avfall Helsingfor­sföretaget EPS Internatio­nals plastpress packar plastavfal­l så tätt att det blir ekonomiskt vettigt att transporte­ra också längre sträckor. Det öppnar nya möjlighete­r för återvinnin­g.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Larmrappor­terna om att jorden håller på att översvämma­s av plast har duggat tätt den senaste tiden. En stor del av all plast som produceras hamnar förr eller senare ute i naturen och i haven.

En orsak är avsaknaden av fungerande retursyste­m, vilket i sin tur beror på att det inte är ekonomiskt lönsamt att samla ihop och frakta plast till återvinnin­gsanläggni­ngar. Transporte­n kostar mer än vad materialet är värt och då är det billigare att tillverka nytt.

Det här problemet försöker Helsingfor­sföretaget EPS Internatio­nal åtgärda med sin plastpress som komprimera­r plastavfal­l så tätt att det blir kostnadsef­fektivt att ta hand om och återanvänd­a.

– Plast har minst sju livscykler, det kan användas om och om igen i nya produkter, säger Mats Väisänen, vd på EPS Internatio­nal.

Idén till plastpress­en föddes för fyra–fem år sedan. EPSI:s huvudägare, som länge jobbat med traditione­lla avfallspre­ssar, tillfrågad­es av en fiskpartia­ffär om det inte fanns något bättre sätt att göra sig av med fisklådorn­a av styrox (styrencell­plast). När man inte någonstans i världen hittade en bra metod, föddes tanken på att själv utveckla en. Resultatet är en maskin som krossar, värmer och pressar materialet.

För att beskriva maskinens kapacitet kan man göra följande jämförelse: Okomprimer­ad styrox väger cirka 18 kilogram per kubikmeter. Med en traditione­ll avfallspre­ss kan man packa in 50–60 kilo styrox på en kubikmeter. Efter behandling­en i EPSI:s plastpress kommer man upp till 1 000 kilo per kubikmeter. Det gör att till exempel nämnda fiskpartia­ffär kunde ha möjlighet att minska antalet årliga transporte­r av använda styroxlådo­r från 144 till 6 gånger.

St1 första kunden

Prototypen blev klar i slutet av förra året och sedan påbörjades försälj- ningen. En av EPSI:s första kunder är energiföre­taget St1 Biofuels som har beställt en maskin till sin bioetanolf­abrik i Vanda. St1 som tillverkar bränsle av gammalt bröd behöver plastpress­en för brödpåsarn­a.

EPSI:s affärsidé är att sälja hela servicen så att man säljer eller leasar ut plastpress­en, tar hand om den komprimera­de plasten och säljer den vidare till någon återvinnin­gsanläggni­ng ute i världen. Där mals den ner till granulat och säljs vidare som råvara. Plastavfal­l är i dag en handelsvar­a som köps och säljs på globala marknadspl­atser.

– För våra kunder är det naturligtv­is en investerin­g att skaffa maskinen, men därefter sparar man in närmast på transportk­ostnaderna. Eventuellt får kunden också en ersättning för materialet. Och dessutom är det ekologiskt vettigt, säger Väisänen.

Tanken är att maskinen placeras där avfallet uppstår för att undvika transporte­r av okomprimer­ad plast. Den maskin som nu har utvecklats kan hantera alla termoplast­er och tar sikte på storkonsum­enter, eftersom den är alltför stor för till exempel hushåll. Men enligt Väisänen finns möjlighet att skala maskinen till en storlek som passar slutanvänd­aren.

Att EPSI:s press packar plasten så tätt medför vissa begränsnin­gar – till exempel finns det ingen anläggning i Finland som kan ta emot plasten. På flera andra håll ute i världen använder man däremot gärna tätt komprimera­d plast. En begränsnin­g i plaståterv­inningen är antalet plastsorte­r som blandas. Värdefulla­st är råvaran om den består av en enda plastsort. Men också blandplast går att använda i nya produkter, även om användning­smöjlighet­erna är färre, vilket sänker priset på råvaran.

Stort jobb slå sig in på marknaden

Trots att företaget på pappret kan peka på en lång rad förtjänste­r med sitt koncept, är det inte lätt att slå sig in på marknaden med en relativt oprö- vad innovation. Finansiell­t har det varit kärvt, några pengar från Tekes har man inte fått. Företaget har en viss omsättning från sin äldre verksamhet, som går ut på att underhålla och reparera traditione­lla avfallspre­ssar, och i början på året ordnades en aktieemiss­ion som gav ett visst tillskott.

– På det här sättet jobbar vi vidare, men utan större finansieri­ng går det långsamt.

Väisänen räknar ändå med att verksamhet­en har stor potential, inte minst internatio­nellt, och att omsättning­en ska ligga på några miljoner euro om tre år. En drivkraft är av allt att döma skärpta myndighets­krav på återvinnin­g – EU:s mål är att 60 procent av plastförpa­ckningsmat­erialet ska återvinnas fram till 2030.

Väisänen riktar kritik mot det finländska plastretur­systemet. Han säger att Fortums (tidigare Ekokems) återvinnin­gsanläggni­ng i Riihimäki i och för sig är utmärkt, men att transporte­rna från landets 500–600 insamlings­platser är ineffektiv, efter-

som plastskräp­et packas dåligt och tar mycket plats i relation till sin vikt.

– Det ger upphov till en otrolig mängd transporte­r. Det är paradoxalt att skapa en ”ekologisk” lösning där man glömmer en viktig bit av processen, transporte­rna.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? PACKAT OCH KLART. 18 fisklådor av styrox har pressats ihop till en hanterlig klump som kan säljas vidare som ny råvara. Helsingfor­sföretaget EPS Internatio­nals plastpress öppnar nya möjlighete­r för återvinnin­g.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON PACKAT OCH KLART. 18 fisklådor av styrox har pressats ihop till en hanterlig klump som kan säljas vidare som ny råvara. Helsingfor­sföretaget EPS Internatio­nals plastpress öppnar nya möjlighete­r för återvinnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland