Hufvudstadsbladet

Neste vill göra plast av slaktavfal­l

Neste har genom att skapa nya bränslen lyckats sänka andelen palmolja som råvara till mindre än 20 procent. Att flexibelt kunna utnyttja olika råvaror blir viktigt i framtiden.

-

Ungefär 80 procent av råvaran i förnybara bränslen består av avfall och restproduk­ter. Bland annat olika typer av fett från livsmedels­industrin används redan för att framställa bränsle och Neste undersöker möjlighete­n att utnyttja alger. En del av råvaran – djurfett – är slakteriav­fall.

Neste räknar med att kunna sänka koldioxidu­tsläppen för diesel med upp till 90 procent genom att använda mer förnybara råvaror. Den nya dieseln räknas i vissa fall kunna användas rakt av, medan den i andra fall ska blandas ut med mer traditione­ll diesel.

Neste siktar också på att kunna lansera ekonomiska produkter på nya användning­sområden. Bland annat plast ska kunna tillverkas så att oljan ersätts av förnybar råvara.

– Den första provproduk­tionen är genomförd. Den lyckades, säger direktör Osmo Kammonen som bland annat är ansvarig för varumärkes­marknadsfö­ring.

Enligt honom kommer konceptet att vara klart för kommersiel­l produktion nästa år.

Nestes stora intresse för plast bygger på att företaget tror att det i framtiden kommer att användas som förpacknin­gsmaterial ännu mer än nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland