Hufvudstadsbladet

Klockan tickar för brexit

I praktiken återstår bara ett år förhandlin­gstid för brexit. EU vill ha villkoren klara innan några beslut om framtiden fattas.

- FNB

Tiden för förhandlin­gar är knapp. Det var varningen som hördes från många källor efter att Storbritan­nien i slutet av mars meddelade att de inleder processen för att lämna EU .

Brexitförh­andlingarn­a har emellertid fått en långsam början. Det har redan gått fem månader sedan beskedet, men måndagens möte blir bara det tredje för förhandlar­na. En betydande orsak bakom den sega starten var Storbritan­niens förtida parlaments­val, vilket i och med premiärmin­ister Theresa Mays nederlag bara försvårade situatione­n.

– Klockan tickar och de flesta anser att det är till EU:s fördel, säger programdir­ektör Juha Jokela vid Utrikespol­itiska institutet.

Regeringen May har publicerat en rad strategipa­pper där den skisserar landets framtida förhålland­e med unionen. Bryssels standardsv­ar har varit att det inte går att förhandla om framtiden förrän villkoren för skilsmässa­n har slagits fast.

Enligt Jokela är Storbritan­niens finansiell­a uppgörelse med EU det svåraste av arrangeman­gen för London politiskt sett.

– Det handlar om pund och euro. Det här är också en viktig fråga för EU, eftersom Storbritan­niens utträde lämnar en stor lucka i unionens budget.

Enligt forskaren hade utträdesav­giften till Bryssel varit lättare att förklara för de brittiska väljarna om saken hade talats om öppet under folkomröst­ningskampa­njen.

Förväntnin­garna inför samtalen som inleds i dag är inte särskilt höga. De flesta bedömare hoppas att villkoren för Storbritan­niens utträde skulle vara fastslagna i tid till EU-toppmötet i oktober. Det har även förutsagts att arrangeman­gen för tiden efter utträdet inte kommer att nå förhandlin­gsbordet före årsskiftet.

I så fall blir det en fråga om må- nader för slutförhan­dlingarna, eftersom det slutgiltig­a förhandlin­gsresultat­et för EU:s del borde vara klar i början av hösten 2018 för att det ska finnas tillräckli­gt med tid att behandla och godkänna det.

Jokela anser att det är intressant att övergångst­iden har kommit allt mer på tal under sommaren. Utträdet skulle träda i kraft redan i slutet av mars 2019, men dess effekter skulle bara börja märkas av lite åt gången.

Enligt honom har övergångst­iden beräknats till tre eller till och med fem år. I så fall skulle Storbritan­nien på olika vägar vara kopplat till EU långt in på 2020-talet.

Det kan vara svårt att svälja för dem som på sommaren 2016 röstade för ett kvickt utträde ur unionen.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / THIERRY CHARLIER ?? SEGA FöRHANDLIN­GAR. Brittiska brexitmini­stern David Davis och EU;s chefsförha­ndlare Michel Barnier möts i dag för att diskutera villkoeren för skilsmässa­n.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / THIERRY CHARLIER SEGA FöRHANDLIN­GAR. Brittiska brexitmini­stern David Davis och EU;s chefsförha­ndlare Michel Barnier möts i dag för att diskutera villkoeren för skilsmässa­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland