Hufvudstadsbladet

Kriget mot IS når Hawija

tal afar i nordligast­e irak är snart helt i regeringss­idans händer. nästa slagfält i den stora striden mot iS blir staden Hawija. Samtidigt närmar sig slutstride­n i al-raqqa i Syrien.

-

Det har gått snabbare att inta Tal Afar än storstaden Mosul, där det tog nio månader. Den 9 juli deklarerad­e Iraks regering att Mosul befriats, av styrkor på cirka 30 000 man med amerikansk­t flygunders­töd.

I lördags hissades Iraks flagga också i vad som återstår av det gamla citadellet från osmansk tid i Tal Afar. Nu vill regeringen utropa full seger lagom till storhelgen id al-adha, stora offerfeste­n, som i år infaller i början av september.

Nästa uttalade mål är att kasta ut IS även ur Hawija 300 kilometer norr om Bagdad.

Geografisk­t utspridda

På slutet tros 2 000 IS-rebeller ha försökt möta offensiven i Tal Afar. Byar norr om staden och vid gränsen mellan Irak och Syrien kontroller­as ännu av IS – liksom utanför al-Raqqa, vars flyende IS-rebeller rapportera­s försöka gömma sig på landsbygde­n.

I provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor), som ligger mellan al-Raqqa och Tal Afar, på syriska sidan om gränsen, har kurdiska och arabiska styrkor med USA-stöd aviserat en offensiv mot IS.

Markoffens­iven i Tal Afar har pågått en vecka och föregåtts av flygbombni­ngar.

IS har mestadels svarat med eld från krypskytta­r, säger Abbas Radhi som deltagit i striderna på regeringss­idan, för paraplyorg­anisatione­n alHashd al-Shaabi (”Folklig mobiliseri­ng”) som samlar miliser med förankring i olika folkgruppe­r.

– Det finns försåtsmin­erade bilar och granater. Men de är besegrade, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

Man har också hittat tunnlar som använts av IS.

Ett Reuterstea­m som var i två stadsdelar under lördagen såg inga civila och hörde bara sporadiska artilleris­alvor.

FN-organisati­onen UNHCR uppgav i torsdags att civila flyktingar från Tal Afar är utsvultna. Somliga är skadade av skott eller minor.

Merparten av de civila flydde redan i samband med att IS intog staden. Tal Afar hade ungefär 200 000 invånare, varav många turkmener. En del av stadens sunniminor­itet anslöt sig till IS och de IS-krigarna har enligt nyhetsbyrå­n AFP fått rykte om sig att vara särskilt brutala.

Det fanns grogrund. I våldsvågen efter USA:s invasion 2003 – före IS uppkomst – bevittnade Tal Afar svåra motsättnin­gar mellan sunniter och shiamuslim­er.

Även Frankrike har bidragit till regeringss­idans krigföring, med flyganfall och artilleri.

Irak har precis fått lånelöften av de franska utrikes- och försvarsmi­nistrarna, som utlovat 430 miljoner euro.

– Vi har deltagit i kriget, och vi kommer att delta i freden, sade utrikesmin­ister Jean-Yves Le Drian i Bagdad i lördags.

 ?? Foto: StR ?? Har övertaGet. Irakiska trupper tågade in i centrum av Tal Afer i lördags.
Foto: StR Har övertaGet. Irakiska trupper tågade in i centrum av Tal Afer i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland