Hufvudstadsbladet

Federer och Nadal favoriter i vingklippt US Open startfält

Novak Djokovic har avslutat säsongen på grund av en armbågsska­da, Kei Nishikoris handled är i spelodugli­gt skick, Andy Murray har haft problem med sin höft en längre tid och tvingas stå över, Stan Wawrinka har lämnat återbud på grund av ett trasigt knä oc

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Lägg till att exempelvis hetlevrade Nick Kyrgios från Australien numera har svårt att gå normalt trots att han blott är 22 år gammal. Höften är så sliten att han tvingas till operation.

Det är utgångsläg­et inför ett US Open som kan bli det mest vingklippt­a på herrsidan någonsin. Efter att Andy Murray i går gett besked om att han inte kan delta är det fyra av världens topp 5-spelare som saknas. Frågeteckn­en kring bland annat Federer är hyfsat stora och i dagens läge känns Rafael Nadal som en av de största favoritern­a.

Ett under i sig att Nadal fortfarand­e spelar med tanke på alla de skador han dragits med under åren på toppen. För ett par år sedan trodde nog de flesta, Mallorcas store son medräknad, att loppet var kört.

Karusellen snurrar på

Nadal har precis som så många andra tennisstjä­rnor tvingats betala ett högt pris för det ursinniga match- och turnerings­tempo som numera är vardag på ATP-touren. Turneringa­rna avlöser varandra, resorna är många och långa och då det är så viktigt att knipa och försvara rankningsp­oäng går de flesta med i ett ekorrhjul som snurrar allt snabbare. Exempelvis mångåriga världsetta­n Novak Djokovic har sagt att hans skadeprobl­em och det formtapp det inneburit berott på att han helt enkelt inte lyssnat på kroppen tillräckli­gt noga utan i stället jagat vidare.

Murray spelade hisnande 87 matcher i fjol i sin jakt på att bli världsetta. Det lyckades han med men priset blev högt.

– De två senaste åren har sugit musten ur Andy. Tenniskale­ndern är helt tokig, den snurrar på 11 månader om året utan några pauser att tala om, säger Murrays mamma Judy till The Telegraph.

Murray har försökt vila sig i form inför US Open men förberedel­serna har varit långt från de optimala. I går kom han ut med det svåra beslutet om att höftproble­men sätter stopp för hans deltagande i turneringe­n. Det är fortfarand­e osäkert om han över huvud taget kan fortsätta sin säsong.

Av de övriga topparna som med säkerhet missar årets sista grand slam-turnering på Flushing Meadows i Queens i New York spelade Nishikori i fjol 79 matcher, Djokovic 74 och Wawrinka 64. Och många av matcherna är rysare i tre eller fem set, ofta i höga temperatur­er och gassande solsken.

ATP-rankingsys­temet gör dock att spelarna är mer eller mindre piskade att spela så mycket som möjligt. Om du spelar för sällan eller förlorar för ofta tappar du på rankningen. Det innebär en sämre seedning i turneringa­rna och en mycket svårare väg till en eventuell titel och final.

Federer ett undantag

Att till och med evigt unga Federer, 35, lider av en skada är anmärkning­svärt. Eleganten har i alla år vårdat sin kropp som sin mest värdefulla ägodel och på så sätt undvikit väl- digt mycket skadeeländ­e. Federer har varit noga med att behålla elasticite­ten i kroppen och samtidigt noga aktat sig för att dra på sig onödiga muskler. Muskler väger mycket och ökar påfrestnin­gen på leder, senor, knän, ryggen och vristerna.

Förra året missade Federer Franska mästerskap­en då han skadade knäet då han badade sina tvillingdö­ttrar. I år stod han över turneringe­n han bara vunnit en gång. Allt för att maximera chanserna i Wimbledon och samtidigt se till att kroppen fick vila. De långa matcherna på gruset i Paris har aldrig hört till schweizare­ns favoriter. Chansninge­n fungerade perfekt i år då han vann på gräset i London.

Ett oerhört manfall på herrsidan alltså. Vilket kanske kan öppna för ett nytt namn som segrare? Federer och Nadal är förstahand­sfavoriter men unga tysken Alexander Zverev har varit i bra form på sistone och 20-åringen hör definitivt till de potentiell­a tronarving­arna inom världstenn­isen. Så länge han förstår att lyssna på kroppen och vila tillräckli­gt.

Eurosport sänder mer eller mindre dygnet runt från US Open. Turneringe­n börjar 28 augusti och avslutas 10 september.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA/ MINAS PANAGIOTAK­IS ?? EN LEGENDAR OCH EN BLIVANDE SåDAN? Roger Federer hör till favoritern­a i US Open, liksom Alexander Zverev från Tyskland.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA/ MINAS PANAGIOTAK­IS EN LEGENDAR OCH EN BLIVANDE SåDAN? Roger Federer hör till favoritern­a i US Open, liksom Alexander Zverev från Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland