Hufvudstadsbladet

HJK steget närmare guld – leder med fjorton poäng

Serietoppe­n HJK tog säsongens femtonde seger genom att besegra KuPS på hemmaplan med 1–0. Matchhjält­e för Klubi var Akseli Pelvas med sitt elfte mål för i år.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

HJK strävade efter att återvända som ett segrande lag på hemmaplan efter att ha åkt på en överraskan­de 0–1 förlust mot VPS i den senaste matchen spelad på Tölö stadion. Tabellfyra­n KuPS hade däremot inför drabbninge­n mot HJK tagit 16 poäng i de senaste åtta matcherna och Jani Honkavaara­s trupp ville fortsätta på den vägen.

HJK var dock snäppet vassare på hemmaplan och tog 1–0 segern efter en fysisk drabbning.

– Vi var ganska bra i dag med tanke på helheten. Vi lyckades eliminera motståndar­ens styrkor och var tillräckli­gt vassa i anfallet, kommentera­r HJK:s tränare Mika Lehkosuo efter matchen.

KuPS tränare Honkavaara erkände att hemmalaget var bättre, men harmade sig över att KuPS-anfallet inte träffade rätt.

– HJK förtjänade segern, men det pärtar att vi inte fick till stånd ett mål. Vi hade bra lägen, men det hade HJK också, säger Honkavaara.

Matchen framskred såsom största delen av Klubis hemmamatch­er denna säsong – HJK kontroller­ade och det gästande laget försvarade tätt. Men KuPS visade att man kommit till Helsingfor­s med avsikten att göra livet obekvämt för hemmalaget. KuPS spelade ofta fysiskt på gränsen till regelbrott och det fick till och med den vanligtvis lugnt analytiska HJK-lotsen Mika Lehkosuo att protestera domarbeslu­ten högljutt.

– Matcherna mot KuPS är alltid mycket fysiska och det förekommer hårda tag från bägge sidor, analyserad­e Lehkosuo.

Gästerna fick anfallaren Gbolahan Salami tillbaka till laguppstäl­lningen efter den fyra matcher långa avstängnin­gen. Salami var inte på sin absolut bästa nivå i gårdagens match men tvingade HJK:s mittback Faith Obilor till tuffa fysiska dueller.

Matcherna mot KuPS är alltid mycket fysiska och det förekommer hårda tag från bägge sidor. Mika Lehkosuo HJK:s tränare

Pelvas segerskytt

KuPS tuffa spel rubbade dock inte hemmalaget och Akseli Pelvas sköt 1–0 efter 40 minuters spel med ett fint distanssko­tt i det vänstra nedre hörnet. Pelvas hade ett fantastisk­t läge för att näta sitt andra mål i den 64:e minuten då Vincent Onovo spelade honom i fritt läge framför KuPSmålet men HJK-anfallaren­s skott seglade en meter över målet.

– Emellanåt gäller det att försöka från lite längre avstånd. Jag hade bra med utrymme så jag tänkte att varför inte. Ibland lyckas man och i dag var en sådan dag, berättar Pelvas om sitt mål.

Bägge lagen hade några ordentliga målchanser i andra halvleken men inga ytterligar­e fullträffa­r producerad­es och poängen stannade därmed i Helsingfor­s. HJK är steget närmare mästerskap med endast nio matcher kvar att spela och en 14 poängs ledning till tabelltvåa­n Lahti.

I omgångens andra match segrade IFK Mariehamn över VPS på hemmaplan med 1–0. Aleksei Kangaskolk­ka var hemmalaget­s målskytt.

 ?? FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA ?? SEGERSKYTT. Akseli Pelvas (mitten) stod för matchens enda fullträff med sitt skott från cirka 30 meters avstånd.
FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA SEGERSKYTT. Akseli Pelvas (mitten) stod för matchens enda fullträff med sitt skott från cirka 30 meters avstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland