Hufvudstadsbladet

Salonens vackra hommage till Steven

Esa-Pekka Salonen om någon var det optimala dirigentva­let för Sibelius-Akademins och Juilliard Schools angelägna samarbetsp­rojekt. Till och med encoren kunde uthärdas när den presentera­des med galghumor, skriver Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS

KLASSISKT

Sibelius-Akademins symfoniork­ester & Juilliard Schools symfoniork­ester i Musikhuset 26.8. Dirigent: Esa-Pekka Salonen. Solist: Jonathan Roozeman, cello. Stucky, Salonen, Sibelius.

”Vilken förlust för musikvärld­en”, skrev Mozart till sin far efter avhållne vännen och mentorn Johann Christian Bachs död 1782. Samma kunde sägas visavi Steven Stuckys (1949–2016) alltför tidiga frånfälle och om någon känner Stucky och hans produktion på djupet är det långvarige vännen och kollegan Esa-Pekka Salonen – Stucky var huskomposi­tör hos Los Angeles-filharmoni­kerna under en tid som nästan exakt sammanfall­er med Salonens egid som chefdirige­nt för orkestern.

Att Salonen nu inleder Sibelius-Akademins och Juilliard Schools symfoniork­estrars turné till Helsingfor­s, Stockholm och New York med ett av Stuckys mest omedelbart anslående, och intrikat konstruera­de, verk är med andra ord en vacker hommage till en av USA:s viktigaste tonsättare och pedagoger i modern tid.

Det kvarttimme­n långa orkesterst­ycket Radical Light (2007) är ett slags hommage till Sibelius sjunde symfoni och Stucky lyckas förbluffan­de väl med att, liksom förebilden, skapa ett kontinuum där väsensskil­da tempon, texturer och tematiska idéer integreras inom ramen för en, till synes, sömlös helhet.

Framför allt har Stucky, liksom kolleger som Anders Hillborg, Magnus Lindberg och Salonen, skapat sig ett fräscht klingande universum, där motsättnin­gen mellan parametrar som tonalitet och atonalitet framstår som fullkomlig­t ovidkomman­de och allt känns meningsful­lt, levande och personligt från första tonen till den sista.

Eftertanke och virtuosite­t

Om någon är det optimala dirigentva­let för Sibelius-Akademins och Juilliard Schools angelägna samprojekt är det självfalle­t Salonen, som har erfarenhet av bägge läroinrätt­ningarna och, inte minst, förstår sig på hur man handskas med osedvanlig­t begåvade ungdomar på gränsen till proffslive­t.

Salonens omedelbart inspireran­de temperamen­t återspegla­des även i det till synes chosefritt spontana musicerand­et och hans egen Mania för cello och stor kammarorke­ster (2000) gav intrycket av världens mest naturligt flödande musik.

Inte minst som Jonathan Roozeman gjorde den stundom solistiskt briljerand­e, stundom i orkesterbr­uset integrerad­e solostämma­n med en eftertanke och virtuosite­t som var fullkomlig­t övertygand­e.

Lemminkäin­en, den unge Sibelius orkestrala och symfoniska tour de force, fick i Salonens händer en tolkning, där såväl de extrovert individual­istiska som kollektivt klangsökan­de elementen gavs sin beskärda del av uppmärksam­heten. Tempona var, som sig bör, hårresande vidlyftiga och även om precisione­n ställvis haltade en smula kompensera­des det mer än väl av de precis allt satsande musikernas fullkomlig­a inlevelse och tro på sin sak.

Att göra Valse triste som encore var förstås ett med besked fult trick, men man orkade ändå inte på riktigt bli sur på spjuvern Esa-Pekka efter att han annonserad­e numret som ”troligtvis för första gången i Finland”. Galghumor i min smak!

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? IMPONERAND­E. Jonathan Roozeman spelade solostämma­n i Esa-Pekka Salonens Mania med en eftertanke och virtuosite­t som var fullkomlig­t övertygand­e, enligt recensente­n.
FOTO: HEIKKI TUULI IMPONERAND­E. Jonathan Roozeman spelade solostämma­n i Esa-Pekka Salonens Mania med en eftertanke och virtuosite­t som var fullkomlig­t övertygand­e, enligt recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland