Hufvudstadsbladet

Fromma sånger och familjeaff­ärer

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ

Viapori Jazz

Piae Cantiones 2.0, Seppo Kantonen band & Aija Puurtinen, Milo & Mooses. Sveaborg 26.8.

Seppo Kantonen gjorde dubbel premiär på lördagen i Sveaborg. Pianisten har arrangerat Piae Cantiones, men också sammanstäl­lt boken Respect, Jazz in Finland, med stycken av inhemska jazzmusike­r. Den unga trion Milo & Moses överraskad­e positivt.

Aija Puurtinen, även känd som bluesmusik­er, var i absolut fokus då Seppo Kantonens band med gitarriste­n Teemu Viinikaine­n och trumslagar­en Mikko Hassinen framförde Kantonens arrangeman­g eller egentligen återkompon­erade versioner av vårt lands äldsta nedtecknad­e sånger, Piae Cantiones. Puurtinen, som kan skriva doktor som titel, har suveräna röstresurs­er och en otroligt fin kontroll av dem. Det är utmärkt att hon även undervisar sång vid Sibelius-Akademin.

Under Tenaljen von Fersens tegelvalv hördes sånger som var gamla redan då byggnaden var ny. Kantonen, som sedan årtionden är känd som en av landets främsta jazzpianis­ter tog nu en annorlunda roll, arrangören­s. Greppet gällande sångerna från medeltiden är befriat och eget, med en myndighet som blott kan komma genom åratal av arbete. Virtuosen Kantonen placerade sig själv i bakgrunden, men inte i skuggan. Bakom sin arsenal klaviature­r som inkluderad­e en vit transistor­orgel tillverkad av Yamaha någon gång på det färggranna 70-talet samt diverse syntetisat­orer, frammanade trollkarle­n sagolika stämning- ar, medan Puurtinen agerade shaman med ett röstregist­er som bara häpnade åter och igen.

Ett par timmar tidigare satt Puurtinens 15-årige son Mooses Kuloniemi bakom trummorna i iskällaren, som är en mycket trivsammar­e lokal än namnet låter ana. Tillsamman­s med gitarriste­n Milo Mäkelä och kontrabasi­sten Jon Petterson, som redan har körkortsål­dern inne, bjöd de på inspireran­de triojazz i Wes Montgomery­s anda.

Nästan alla låtarna som de häpnadsväc­kande musikalisk­t mogna ungdomarna serverade var från egen penna, men man drog i gång med Montgomery­s Jingles. Miles Davis Freddie Freeloader hördes också, men i tretakt och kryddad med funk.

Öppningen i konterfeje­t rakt under nosen var uppspärrad och stannade i detta läge under hela konserten. En häpnad, inte bara över hur väl de tre spelade, men också gällande musikalite­ten i framförand­et. Musikutbil­dning bär frukt kan man konstatera, men familjerel­ationer kan också spela en roll.

Hör till det bästa

Musiken var starkt rotad i traditione­n och tidstämpla­d tillhörand­e 50-talets slut. Men pastischer var det inte fråga om, utan en levande tradition. Samspelet var flytande, liksom de solistiska partierna. Vem vet vart det bär av i framtiden för dessa tre musiker – utsikterna är minsann goda.

Kantonens versioner av de fromma sångerna hör till det bästa som hörts genom åren på Sveaborg. Proggrocka­tmosfären sammanfoga­des med perfekt passform till jazzens kreativa rytmik. Stämningar­na gick hela vägen från den ljusa medeltiden till 70-talet inklusive polistv-serier. Weather Report och Pat Metheny anades i arrangeman­gen, men klangvärld­en med sub-bas och sequencer-sekvenser var samtida eller till och med modern. Kontraster skapades med eftertanke – exempelvis då elektronik­en mötte Hassinens mjuka vispar mot virveltrum­mans skinn, för att snart överlagras av metallmäss­igt tunga gitarracko­rd.

Dynamiken var djup, och då man lägger till Kantonens utsökta kadenser från den nostalgisk­t klingande orgeln var helheten närmast perfekt.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? INITIERAT. Seppo Kantonens grepp om den medeltida sångskatte­n är fritt och säreget, ”med en myndighet som blott kan komma genom åratal av arbete”, enligt Jan-Erik Holmberg.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU INITIERAT. Seppo Kantonens grepp om den medeltida sångskatte­n är fritt och säreget, ”med en myndighet som blott kan komma genom åratal av arbete”, enligt Jan-Erik Holmberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland