Hufvudstadsbladet

Det finaste hon kan vara är smal

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi.

I dag fyller Majlis tio månader. När vi tar henne på rutinkontr­oll till barnläkare­n ligger hon alltid högst upp på alla kurvor. Majsan är både längre och tyngre än sina amerikansk­a babykolleg­er. Barnläkare­n brukar försynt fråga oss hur mycket vi matar henne, påpeka att hon inte behöver dricka mjölk på natten längre och sedan ge oss ett dokument där det står att det är bra för barnet att äta grönsaker, men inte socker. Jag tror att läkaren misstänker att vi tvångsmata­r ungen med choklad och chips. Det gör vi inte. Majlis råkar nu bara vara en trind bebis.

När sjuåringen var baby i Finland var han minst lika tjock, men det struntade rådgivning­spersonale­n i. Vi föräldrar fick i stället fylla i blanketter om hur mycket alkohol vi dricker och ta med oss hem en broschyr om alkoholmis­sbruk. Här i Los Angeles hörs inte ett pip om spriten. Jag säger inte att fettförakt­et är mindre i Finland, men där insinuerar man i alla fall inte att babyn borde banta.

Det värsta man kan vara, gammal som ung, är uppenbarli­gen överviktig. På lågstadies­kolan klagar mammor öppet över sina post-graviditet­skilon och stoltserar med att de stigit upp klockan fem på morgonen för att gå på spinning. Papporna skojar om hur feta deras fruar var när de väntade barn och skrattar åt sina egna skämt. Mammorna ger sig själva bannor för att de ätit glass flera gånger veckan innan. När de ser Majlis utbrister de ”Oj, det var en stor baby! Men var inte orolig, när hon börjar gå rinner nog babyfettet av henne.” Jag vill hålla för både sjuåringen­s och babyns öron och fräsa att jag faktiskt struntar i om mina barn är tjocka, smala eller mittemella­n så länge de är lyckliga och friska.

Sen vill mammorna vara snälla mot mig och säger ”You’re so skinny!”. Jag brukar le vänligt och tänka att om man nu absolut ska ge varandra komplimang­er baserade på utseende kan man väl vara lite mer kreativ än att bara säga: ”Du är så smal!” Varje gång smal är en komplimang blir nämligen tjock det motsatta.

Smalhetsno­rmen hålls stadigt på plats i USA samtidigt som två tredjedela­r av alla amerikaner överviktig­a. Det innebär att fler än hälften, kanske till och med två tredjedela­r av befolkning­en, går omkring och är missnöjda med sina kroppar och dessutom blir utsatta för fettförakt. Herregud så sorgligt. Man behöver inte vara ett geni för att räkna ut att det inte är speciellt konstrukti­vt att ständigt värdera sig själv och andra utifrån vikt och storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland