Hufvudstadsbladet

Lönegropar i offentliga sektorn kan bli långlivade

Socialarbe­tarna: Mera sporrande lön för högre kunnande

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Likalönspr­ogrammet, som ska jämna ut lönerna 2016–2019, är en utmaning främst i kommunerna, där segregerin­gen mellan branscher syns som lägre löner i kvinnodomi­nerade yrken, trots allt större ansvar.

Trots att utbildning­snivån i vårdoch socialsekt­orn stigit de senaste decenniern­a tycker det inte ha påverkat saken, noterar Pekka Laine på Statistikc­entralen.

Samtidigt är det den offentliga sektorn som betalat mest för konkurrens­kraftsavta­let, med mindre semesterpe­ng.

– Man hör kolleger säga, att nu räcker inte pengen till ett besök på Borgbacken i år, säger Ylva Krokfors, socialarbe­tare som för tillfället är forsknings­ledig.

Krokfors och socionomen Touko Niinimäki vill lyfta fram en attitydför­ändring och alternativ­a sätt att förbättra social- och vårdsektor­n, som inte innebär att skära i lönerna. Organisati­on, att belöna kunnande, och analysera det faktum att tio procent av klienterna står för åttio procent av kostnadern­a, föreslår de.

Programmet för lika lön, som både regeringen och arbetsmark­naden förbundit sig till, utmynnade i somras i en rapport om lönerna i den offentliga sektorn.

Den kan läsas med en del opti- mism och med en del dysterhet. Den goda nyheten är att löneskilln­aderna minskar av vissa faktorer, som att branschseg­regeringen minskar. Särskilt bland de statligt anställda har löneklyfta­n minskat.

Men bland kommunalt anställda går det långsammar­e. Utveckling­en har varit överraskan­de långsam med tanke på att kvinnornas utbildning­snivå stigit markant inom den kommunala sektorn. Under de två decennier som gått mellan 1995 och 2013 har andelen högskoleut­bildade i kommunsekt­orn stigit från 23 procent till 39 procent, och fyra femtedelar av dem är kvinnor. Den större andelen högt utbildade, till exempel inom utbildning­s-, vård- och socialsekt­orn, har närmast lett till att lönegapet ”flyttat upp” till en ny utbildning­sklass. Med andra ord har det gap som tidigare funnits bland mellanstad­ieyrken nu i stället flyttat till de högre utbildade – skillnaden i timlön mellan kvinnor och män har stampat på omkring 18 procent i den högst utbildade gruppen, enligt rapporten.

Det kan inte heller förklaras med skillnader mellan privata och offentliga sektorn – i rapporten granskas bara den offentliga. Inte heller skillnader i arbetstid tar bort gapet, eftersom även timlönen granskats.

Enligt forskaren Pekka Laine på Statistikc­entralen har staten lyckats bättre än kommunerna för att staten

i praktiken består av olika verk och ministerie­r, med en ensidigare tjänsteman­naprofil och inte lika mycket branschseg­regering som i kommunserv­icen.

– Kommunerna har stått inför en svårare sits, då det uttrycklig­en varit deras roll att stå för vård, socialtjän­ster och skola. Där finns branschseg­regeringen, och här syns inga tecken på förändring just nu, säger Pekka Laine.

Vad segregerin­gen beror på är en annan femma, men även om vården skulle flytta från kommunerna till landskapen så är det bara ett byte av arbetsgiva­re.

Laine ser inte någon snabblösni­ng i sikte.

– Med det nuvarande budgetläge­t skulle mer pengar till kvinnodomi­nerade branscher innebära en väldigt stor massa för kommunekon­omin. Det skulle snarast vara hur kvinnor och män placerar sig i olika yrken som kan påverka läget.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta säger att strukturel­la problem med löneutveck­lingen är svåra att greppa på en mer omfattande nivå när det inte görs centrala avtal.

– Det är upp till varje bransch nu. Någon övergripan­de lösning får man inte i en branschomg­ång där de olika förbunden förhandlar för sin del, säger Eloranta.

FFC:s hälsning till regeringen är att skynda på reformen av familjeled­igheterna.

Att den offentliga sektorn fått nedskurna semesterpe­ngar och förlorat mer – men samtidigt förbundit sig till den lösningen – kan också innebära att branschför­bunden ”använder en viss kreativite­t” i förhandlin­garna om hur det kan kompensera­s i framtiden.

Eloranta påminner om likalönspr­ogrammet, det trepartsav­tal som gjorts mellan arbetsmark­nadsparter­na och regeringen.

– Vi har förbundit oss som tre part till likalönspr­ogrammet. Där är det centralt att kvinnodomi­nerade låglönebra­nschers löneutveck­ling tar fart. Det sägs förstås mycket vackra ord om branschseg­regering, utbildning och familjeled­igheter, men man kommer inte runt eller kring att det också måste skjutas in pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland