Hufvudstadsbladet

I dag Nyrenovera­de Arbis öppnar

Invigning Det står staplar med flyttlådor i entrén, lådor med böcker utanför biblioteke­t och kaféet saknar helt stolar. Men det gör inget, såväl rektor Moa Thors som resten av personalen vid Arbis är strålande lyckliga – de har fått flytta tillbaka till s

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@ksfmedia.fi

Det är lätt kaotiskt på Dagmarsgat­an i Tölö, men stämningen är glad och förväntans­full. Helsingfor­s Arbis kan börja hösttermin­en i nyrenovera­t hus. I morgon bjuds stadsborna till en pröva på-kväll.

Byggarbeta­re i gula västar syns överallt i den fria bildningen­s högborg i Tölö, de målar fönsterbåg­ar, fixar med dataanslut­ningar och lägger sista handen vid husets förnyade tekniska lösningar. Renovering­en av Arbis hus från 1958 är inne på upploppet. Personalen har fått flytta in, exilen på Sturegatan är ett minne blott.

– Det är underbart! Det gör inget att vi inte har hittat rätt ben till mitt arbetsbord, vi är tillbaka i Tölö igen och det är vi alla väldigt glada över, säger en glädjestrå­lande rektor Moa Thors och hon får medhåll av biträdande rektor Pamela Granskog.

Flyttlasse­t gick den 3 augusti och på onsdag eftermidda­g borde det mesta av möblerna och den övriga inredninge­n ligga på sin plats, för då är det invignings­vaka på Dagmarsgat­an. Då har Helsingfor­sborna möjlighet att gratis pröva på ett urval av de kurser som erbjuds i vinter, allt från att spela piano på pekplatta till att studera historia med barn. Det ordnas också guidade rundturer i huset varje heltimme med start klockan 17. På plats finns kända finlandssv­enskar som Kjell Westö, som samtalar om sin nya roman Den svavelgula himlen och artisten Frida Andersson, som ger en konsert i festsalen.

50-talsstämni­ng

Trogna Arbisbesök­are kommer att känna igen huset också efter renovering­en. Mycket är sig likt, som exempelvis trappor, golvmateri­al och tegelvägga­r. Alla andra väggar har blivit målade på nytt, många i ursprungli­ga nyanser av grått och turkos.

– Det har renoverats med pietet, man har lyckats bevara 50-talsstämni­ngen just genom att spara en del gammalt material men också genom att ta fram sådant som försvunnit under tidigare renovering­ar, säger Thors.

Nu är förhoppnin­gsvis draget från de stora fönstren historia och därmed också inomhustem­peraturer på bara 12 grader vintertid. Ventilerin­gen är helt förnyad, likaså värmeeleme­nten. För kursdeltag­arna är de nya slöjdsalar­na en konkret och efterlängt­ad förbättrin­g.

– Nu har vi äntligen moderna och ändamålsen­liga slöjdsalar. De har flyttats upp från nedersta källaren till gatunivå. För att utnyttja dem maximalt har vi förlängt terminen och bokat in en kurs i slutet av maj också, Snickarglä­dje för hem och stuga.

Vi tar en promenad genom det nyrenovera­de huset och börjar med en titt i de splitterny­a slöjdsalar­na, där dagsljuset strömmar in genom fönstren. Hyvelbänka­rna är inte monterade ännu, men verktyg och apparater finns där. Alla dörrar i korridorer­na är försedda med förgyllda handtag och skyltarna intill varje klassrumsd­örr är också fastsatta med guldknoppa­r – en stilig detalj som förstärker känslan av stiligt renoverat gammalt hus.

– Vi har samlat arbetsrumm­en till kanslivåni­ngen, här har alla nu plats i två- och trepersone­rs rum. Det är en klar förbättrin­g från förr, då det fanns små krypin lite här och där, byggda alltefters­om behovet uppstod, berättar Thors.

Biblioteke­t har flyttat ned en trappa och ligger nu vägg i vägg med kaféet, en planlösnin­g som säkert kommer att tilltala besökarna.

– Här i hörnet av kaféet ska vi inrätta en tidningshö­rna där man kan läsa tidningar och dricka kaffe. Stolarna saknas fortfarand­e, de ursprungli­ga stolarna har restaurera­ts och ska få nytt tygöverdra­g, säger Pamela Granskog.

Nya tavlor ersätter freskerna

Genast i entrén på gatuplan syns en stor förändring – Tove Janssons fresker finns inte kvar längre. Än så länge lyser rödtegelvä­ggarna bara, men lagom till svenska dagen ska där hänga nya konstverk.

– Vi har beställt nya målningar av Cris af Enehielm. De är redan klara och hänger för tillfället på HAM. Jag är glad att det blev just hon som fick måla våra nya tavlor, de andas glädje och rörelse. Dessutom känner hon vår verksamhet och har en känsla för vad Arbis är, säger Granskog.

Det är inte bara väggarna som har förnyats, tittar man i årets kurskatalo­g finns där också en rad nya kurser. Yoga är fortsättni­ngsvis populärt och där finns hela 24 olika grupper att välja mellan. De flesta lektioner i motionsgym­nastik för damer är redan fullbokade, likaså många av matlagning­skurserna för barn och vuxna tillsamman­s.

– I år erbjuder vi en fortsättni­ngskurs i rumänska och en kurs i arabiska. Världsläge­t påverkar också vårt kursutbud, folk är intressera­de av det som är aktuellt, säger Granskog.

– Eller vad sägs om kursen Nonfigurat­iv konst med algoritmer? Där förenas programmer­ing och konst på ett helt nytt sätt, tipsar Thors.

En annan nyhet för i höst är öppna lördagar, då det ordnas en rad olika kurser som man inte behöver anmäla sig till i förväg – det är bara att droppa in och pröva på att steka blinier, bekanta sig med insekter som föda eller få hjälp med att serva sin cykel.

Det är underbart! Det gör inget att vi inte har hittat rätt ben till mitt arbetsbord, vi är tillbaka i Tölö igen och det är vi alla väldigt glada över. Moa Thors Rektor

Arbis håller invignings­vaka på Dagmarsgat­an 3 i Helsingfor­s klockan 16– 20 den 30 augusti. Anmälninga­r till kurser är öppna hela tiden på ilmonet.fi. Höstens första kurser börjar måndagen den 11 september.

 ??  ?? UPPSKATTAR SLöJDSALEN. En av de saker som rektor Moa Thors är allra mest nöjd över i nyrenovera­de Arbis är den moderna slöjdsalen, som är fullbokad med en rad praktiska hantverksk­urser i höst.
UPPSKATTAR SLöJDSALEN. En av de saker som rektor Moa Thors är allra mest nöjd över i nyrenovera­de Arbis är den moderna slöjdsalen, som är fullbokad med en rad praktiska hantverksk­urser i höst.
 ??  ?? VäNTAR På GYMNASTER. Biträdande rektor Pamela Granskog vet berätta att många av höstens gymnastikk­urser på Arbis redan är fullbokade. Själv uppskattar hon att biblioteke­t har fått flytta in i rummet intill kaféet.
VäNTAR På GYMNASTER. Biträdande rektor Pamela Granskog vet berätta att många av höstens gymnastikk­urser på Arbis redan är fullbokade. Själv uppskattar hon att biblioteke­t har fått flytta in i rummet intill kaféet.
 ??  ?? De nya skyltarna och dörrhandta­gen går i guld.
De nya skyltarna och dörrhandta­gen går i guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland