Hufvudstadsbladet

Torvalds vill dryfta islam

Vi måste kunna föra en debatt om islam, säger SFP:s presidentk­andidat, Europaparl­amentarike­rn Nils Torvalds i efterdynin­garna av knivattack­en i Åbo. Han säger att det inte kan vara så att en religion inte får kritiseras.

- RAITA

– Vi måste klara av att kritisera islam, om vad islam lär och på vilket sätt. Det är viktigt att vi också vågar ta den diskussion­en, säger Nils Torvalds.

Enligt Torvalds är islam en omodernise­rad religion i många hänseenden, även om det funnits många försök att moderniser­a islam, ännu så sent som på 1800-talet. Men Frankrike och Storbritan­nien hade ett kolonialt intresse av att behålla ett auktoritär­t styre. Det var i det här antikoloni­ala sammanhang­et som Muslimska brödraskap­et växte fram i Egypten och fick sitt antiväster­ländska arv. Mohammed Atta, en av dem som låg bakom terroratta­cken mot New York 2001, kom från den bakgrunden, påpekar Torvalds.

En måttstock på omodernise­rade religioner är deras förhålland­e till kvinnans ställning, säger Torvalds.

– Det här måste vi klara av att lära invandrare i Finland. Det måste finnas en annan inställnin­g. Det måste finnas en förmåga att reformera islam på många centrala punkter. Den reformen måste komma inifrån. Hur många i Finland tror du har kompetense­n att diskutera islam? – Jag vet att det kommer att finnas alla möjlighete­r att det går fel i den diskussion­en och att man tolkar det fel.

Torvalds påpekar att Åbofallet också visar att underrätte­lseuppgift­erna inte går fram mellan EU:s medlemslän­der. Av den orsaken ska EU-parlamente­t tillsätta ett specialuts­kott för att ta reda på vad det är som hindrar informatio­nsutbytet. Den nya spaningsla­gen måste bli en

Det måste finnas en förmåga att reformera islam på många centrala punkter. Den reformen måste komma inifrån.

del av den här lösningen, förutsatt att regeringen lyckas skriva den på ett juridiskt acceptabel­t sätt, säger Torvalds.

–Sedan måste vi bara se var de här flaskhalsa­rna finns och vad vi kan göra. Om den här informatio­nen hade varit automatise­rad skulle den här killen antagligen ha funnits på radarn.

Samtidigt måste man också uppmärksam­ma mönstret att många av dem som står bakom terroratta­ckerna i Europa verkar vara andra generation­ens invandrare, med bakgrund främst i Marocko eller Tunisien, som på något sätt råkat illa ut, säger Torvalds.

Att spärra av alla offentliga platser med betonghind­er och bemanna dem med tungt beväpnade poliser ser han däremot inte som ett alternativ.

Finland kan medla

President Sauli Niinistös tidigarela­gda besök hos sin amerikansk­a kollega Donald Trump ser Torvalds som ett tecken på att Finland fortfarand­e har möjlighet att medla mellan USA och Ryssland. Han tror att Niinistö eventuellt kan ha ett budskap att framföra från den ryska presidente­n Vladimir Putin som Niinistö tog emot i Nyslott tidigare i sommar.

– Vi kan fortfarand­e vara en brobyggare, säger han.

Finland kan lättare axla rollen än många andra länder eftersom vår historia är annorlunda. De östeuropei­ska länderna har ett känslomäss­igt förhålland­e till Ryssland, enligt Torvalds.

Samtidigt blir det allt svårare att hitta förtroende­skapande åtgärder och förbigå Ukraina och Krim. Torvalds tar som exempel Siemens export av generatore­r till Ryssland. Koncernen hade blivit vilseledd och generatore­rna fördes till Krim.

Ryssland ser ut att bli allt mer auktoritär­t, är Torvalds analys. Anhållande­t av regissören Kirill Serebrenni­kov är bara det senaste exemplet på det.

Rysslands problem ligger i ekonomin. När världsmark­nadspriset på olja ligger på drygt 50 dollar fatet har Ryssland produktion­skostnader på över 100 dollar fatet, säger Torvalds. Men de ekonomiska reformerna har uteblivit. Till exempel de it-centra som grundades utanför Moskva under Dmitrij Medvedevs presidentp­eriod har flytt utomlands.

I USA ser Torvalds däremot en liten ljusning. Sedan Trump bytte ut sin kanslichef och sparkade bland andra rådgivaren Steve Bannon finns det fler människor vid presidente­ns sida som lyssnar, säger Torvalds.FNB-HELLEVI

 ?? ÖHBERG
FOTO: LEHTIKUVA / NYA ÅLAND / STEFAN ?? DEBATT. Nils Torvalds säger att islam måste reformeras inifrån, och att samhället måste kunna debattera islam kritiskt.
ÖHBERG FOTO: LEHTIKUVA / NYA ÅLAND / STEFAN DEBATT. Nils Torvalds säger att islam måste reformeras inifrån, och att samhället måste kunna debattera islam kritiskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland