Hufvudstadsbladet

Skytten i Imatra inför rätta

- FNB

24-åringen som sköt ihjäl en politiker och två journalist­er i Imatra i fjol åtalas för mord i Södra Karelens tingsrätt på tisdag.

Den åtalade sköt ordförande­n för Imatra stadsfullm­äktige Tiina Wilén-Jäppinen (SDP) och två journalist­er från orten utanför restaurang­en Vuoksenvah­ti i december i fjol. Mannen kände inte offren utan valde dem på måfå, säger polisen.

Mannen har erkänt dådet. Enligt polisen har han inget klart motiv. Den åtalade har genomgått en rättspsyki­atrisk undersökni­ng.

Polisen har uppgett att den åtalade lämnade sitt hem med avsikt att döda någon. Kvinnorna råkade vara de första personerna som den åtalade träffade på vid händelsepl­atsen.

Den dag brottet skedde körde mannen till restaurang­en med sin egen bil, tog vapnet från bagageutry­mmet för att sedan skjuta kvinnorna i huvudet och buken. Han avfyrade fyra eller fem skott med ett jaktvapen.

Polisen uppger att den åtalade har lidit av psykisk ohälsa och också tidigare har gjort sig skyldig till våldsbrott. I mars 2013 försökte den åtalade döda en annan ung man. Enligt domstolen hade den då 20-åriga mannen slagit en annan man med ett eggvapen i halsen, bröstet och ryggen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LAURI HEINO ??
FOTO: LEHTIKUVA/LAURI HEINO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland