Hufvudstadsbladet

Henriksson: Ny familjepol­itik måste få kosta

Regeringen har lovat diskutera en familjeled­ighetsrefo­rm under budgetförh­andlingarn­a den här veckan. Reformen måste få kosta, kräver Svenska riksdagsgr­uppen. Hur sannolikt tror du det är att det blir något mer än att familje- och omsorgsmin­ister (C) tills

- RAITA FNB–HELLEVI

En kostnadsne­utral reform innebär bara små justeringa­r, anser riksdagsgr­uppen som samlats till sommarmöte på Åland.

– Om målsättnin­gen är att ingenting ska få kosta så kan det inte bli något riktigt bra. Jag tycker regeringen borde göra den prioriteri­ngen att man vill visa att man vill satsa på familjerna, säger SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson.

Hon säger att Finland behöver en familjevän­lig politik och ett samhällskl­imat där man upplever att vi vill satsa på familjerna, bra dagvård och världens bästa skola.

SFP har länge talat för en modell där vardera föräldern får en sex månaders kvot av föräldrale­digheten och där familjen själv får bestämma över ytterligar­e sex månader. SFP vill också ge alla barn som fyllt tre år fyra timmar avgiftsfri småbarnspe­dagogik om dagen, vilket Henriksson ser som en rättvisefr­åga.

– Vi vet att modellen kommer att kosta men vi är också övertygade om att det kommer att ge mångfalt tillbaka i framtiden genom att vi får ett mera jämställt system där familjerna får mera möjlighete­r att välja.

Hoppas på kommittéut­redning

Regeringen har nu mindre än två år kvar till riksdagsva­let och har satt i gång sina reformer genast i början av sin period.

Annika Saarikko

– Jag sätter min förhoppnin­g till att den här regeringen visar handlingsk­raft, men mycket mer än en utredning kanske det inte blir och det är synd för man borde på allvar ta tag i den här saken och börja komma framåt, säger hon,

Henriksson hoppas att det blir i form av ett kommittéar­bete om man kommer så långt att man tillsätter en utredning. Då skulle det enligt henne för en gångs skull göras ordentligt så att det sen kan bli en reform som kan omfattas av de flesta.

Förutom SFP har De gröna och Vänsterför­bundet talat för 6+6+6-modellen. Men något uttalat samarbete partierna emellan finns inte i frågan, säger Henriksson. Är det här en fråga att bygga upp riksdagsva­lskampanje­n kring? – Det är en fråga att bygga upp Finlands framtid kring och det är det som nu är det viktiga för oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland