Hufvudstadsbladet

Pappers förhandlar löner först

-

Löntagarsi­dans krav är att lönerna höjs med minst en procent. –En procent är den bas som förhandlin­garna enligt min bedömning inleds från, säger Ralf Sund på tjänsteman­nacentrale­n STTK.

Nu börjar det vara dags att förhandla om lönerna. Skogsindus­trins och Pappersför­bundets avtal går ut i slutet av september, en månad senare upphör bland annat Teknologii­ndustrins och Industrifa­ckets (före detta Metallförb­undet) avtal.

En annan fråga är vem som blir först med att få till stånd ett nytt avtal. Hur som helst är pappersind­ustrin en av de första som börjar förhandla. Tidigare kommentare­r vittnar om att det i skogsindus­trin finns ett stort tryck på ändringar i avtalsvill­koren. Ändrade villkor kan i sin tur påverka nivån på lönehöjnin­garna. Men det är oklart i vilken mån ett sådant avtal påverkar de övriga branschern­a.

Ralf Sund som är chefsekono­m på tjänsteman­nacentrale­n STTK anser att löneförhöj­ningarna under förbundsru­ndan borde ligga mellan en och två procent. För att löntagarna­s köpkraft inte ska försämras måste nästa års löner höjas med mer än en procent.

– En procent är den bas som förhandlin­garna enligt min bedömning inleds från. Alla klämmer ur så mycket som är möjligt med tanke på situatione­n i branschen, säger Sund.

Hans bedömning bygger på antagandet om att regeringen i sin budgetmang­ling kommer att godkänna skattelätt­nader som i viss mån, men inte helt, kompensera­r för konkurrens­kraftsavta­let nästa år.

Löneförhöj­ningar nära två procent eller över två procent skulle i sin tur börja nagga konkurrens­kraften i kanterna.

– Vår priskonkur­renskraft i fråga om arbetskraf­tskostnade­rna skulle försvagas i jämförelse med Tyskland och Sverige.

Koordinera­de förhandlin­gar

Industrifa­ckets ordförande Riku Aalto säger att de i första hand förhandlar om sitt eget avtal. Under höstens runda kommer TEAM och Träfacket, de två övriga förbunden som utgör det nya storfacket, att förhandla om egna avtal. Men förhandlin­garna koordinera­s och efter årsskiftet är alla en del av det nya storfacket.

–Vi samarbetar med industrifa­cken, och trots att Pappersför­bundet inte ingår i vår fusion så samtalar vi nog intensivt också med dem, säger Aalto

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland