Hufvudstadsbladet

Konsumente­r och företag tror på ekonomin

Konsumente­rnas tilltro till ekonomin förblev stark i augusti, och var till och med starkare än i juli.

- FNB

Konsumente­rnas förtroende­indikator var 23,5 i augusti, jämfört med 22,8 i juli, uppger Statistikc­entralen. Siffran är ändå något lägre än i maj, då indikatorn visade på 24,1, den högsta siffran sedan mätningarn­a började 1995.

I augusti i fjol visade förtroende­indikatorn på 15,7, och långtidsme­deltalet är 12,1.

Konsumente­rna ser positivt på Finlands ekonomi och på sin egen ekonomi och sina möjlighete­r att spara. Konsumente­rnas förväntnin­gar på hushållens möjlighete­r att spara har förbättrat­s sedan i juli, medan synen på den egna ekonomin har försämrats en aning.

49 procent av de konsumente­r som svarade på enkäten tror att Finlands ekonomi kommer att förbättras under det kommande året. 10 procent tror att den försämras. I juli var motsvarand­e siffror 47 och 8 procent.

Tilltron till ekonomin är störst i norra Finland och bland företagare och högre tjänstemän, minst bland studerande. Över 1 200 personer intervjuad­es för Statistikc­entralens konsumentb­arometer.

Även företagens tilltro till ekonomin är fortsatt hög, uppger branschorg­anisatione­n Finlands näringsliv EK. Bara industrins förtroende­indikator sjönk en aning i augusti jämfört med månaden innan.

Inom byggbransc­hen, tjänsteför­etagen och detaljhand­eln var tillliten till ekonomin på samma nivå som i juli.

Den ekonomiska tilltron är starkare än långtidsme­deltalet i alla branscher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland