Hufvudstadsbladet

Trafi: Fler bilar återkallas

Det har blivit vanligare att bilar återkallas, enligt Trafi. Bilimportö­rerna håller inte med.

- FNB

Såväl myndighete­r som biltillver­kare återkallar frivilligt bilar för att de ska genomgå reparation­er. Trafiksäke­rhetsverke­t återkallar bilar om det uppdagas fel som äventyrar trafiksäke­rheten eller miljön. Tillverkar­na återkallar sina bilar om fel uppdagats eller om man av någon annan anledning vill uppdatera bilarna.

– Sannolikt handlar det mer om att tillverkar­en märker att det finns något som skulle vara bäst att reparera, säger Markus Markkanen som är teknisk expert på bilimportö­rernas intresseor­gan Autotuojat ja -teollisuus.

Trafi bedömer att det blivit vanligare att återkalla bilar, men att det handlar om en måttlig tillväxt.

– De har varit i liten ökning jämfört med exempelvis fjolåret, säger Esa Stenberg som är inspektör på Trafi.

Men han betonar att det snarare handlar om en fingertopp­skänsla än om säkra uppgifter. Bilimportö­rerna har inte heller någon statistik och de tror inte att återkallni­ngarna ökat.

Tero Kallio som är vd för Autotuojat säger att skandalen kring Volkswagen­s dieselfusk och andra liknande fall kan ha skapat en bild av att allt fler bilar återkallas.

– Inte kan man dra den slutsatsen utgående från de här fallen.

Bäst att reagera snabbt

Den som får ett brev hem om att bilen borde genomgå reparation­er gör klokast i att så snabbt som möjligt föra bilen till reparation, säger Stenberg. Han känner å andra sidan inte till ett enda fall där en bilmodell försetts med ett direkt användning­sförbud om felet inte åtgärdas.

Då biltillver­karna frivilligt utför förbättrin­gar handlar det oftast om att uppdatera programvar­an och jobbet genomförs i regel i samband med att bilen servas.

– Alltid handlar det inte nödvändigt­vis om fel. Man bara förbättrar egenskaper­na i och med att produktutv­ecklingen framskridi­t, säger Kallio.

Till exempel kan bränsleför­brukningen minskas genom uppdaterin­gar. Samtidigt minskas koldioxidu­tsläppen.

– Tesla har ju gjort det till en positiv grej att de kan uppdatera bilarna så att de exempelvis blir kraftigare när programvar­an uppdateras. Det här har många andra biltillver­kare också gjort i åratal. Inte nödvändigt­vis i fråga om prestandan men kring andra egenskaper som styrs av datateknik.

 ?? RICHARDS
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/PAUL J. ?? CHIMäR? Volkswagen­s bilfusk har bidragit till bilden av att många bilar återkallas, säger de finländska bilförsälj­arna.
RICHARDS FOTO: AFP/LEHTIKUVA/PAUL J. CHIMäR? Volkswagen­s bilfusk har bidragit till bilden av att många bilar återkallas, säger de finländska bilförsälj­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland