Hufvudstadsbladet

Nytt hopp för Hultqvist

- FNB–TT

Alliansen kan komma att ompröva misstroend­ehotet mot försvarsmi­nister Peter Hultqvist (bilden). – Nu är det ny informatio­n som framkommit som det är viktig för oss att värdera och ta ställning till, säger Centerleda­ren Annie Lööf.

Alliansen anser att bilden av hur regeringen hanterat IT-skandalen på Transports­tyrelsen förvärras av de nya uppgifter statsminis­ter Stefan Löfvens nu avgångna statssekre­terare Emma Lennartsso­n lämnat.

Informatio­nen kan dock bli räddningen för försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S).

– Jag och mina Allianskol­legor har inte hunnit värdera den informatio­nen och det kommer vi att göra och ta ställning till senare, säger Lööf.

Men Lööf tillägger att Alliansens grund för en misstroend­eförklarin­g mot Hultqvist bygger på de uppgifter han själv lämnat i försvarsut­skottet. Inte på de uppgifter Emma Lennartsso­n nu ändrat.

Inget har ändrats?

Liberalern­as ledare Jan Björklund uppgav i går att det är för tidigt att bedöma om hotet mot Hultqvist påverkas.

Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch Thor har svårt att se att något har förändrats.

– Det är ny informatio­n, men det återstår i så fall för regeringen att förklara hur detta skulle påverka läget för försvarsmi­nistern, säger hon. Moderatern­as försvarspo­litiske talesperso­n Hans Wallmark anser att de nya uppgiftern­a gör att en ”ännu tyngre skugga faller över” Hultqvist.

Alliansen planerar att när riksdagen öppnar den 12 september begära en misstroend­eomröstnin­g som kan fälla försvarsmi­nistern. Enligt Aftonblade­t ska partierna träffas inom kort för att diskutera misstroend­ehotet mot Hultqvist.

Kritik för passivitet

Försvarsmi­nistern kritiseras för att ha varit för passiv och för att inte ha informerat statsminis­tern om att Försvarsma­kten utsatts för säkerhetsr­isker på grund av IT-skandalen.

Hultqvist fick vetskap om IT-skandalen i mars 2016 och har försvarat sig med att alla åtgärder som behövdes då redan var gjorda.

Han anser att det inte var hans ansvar att informera statsminis­tern eftersom näringsdep­artementet ansvarar för Transports­tyrelsen och justitiede­partemente­t för Säpo. Löfven fick vetskap om IT-skandalen först i januari 2017.

En misstroend­eförklarin­g mot statsminis­ter Stefan Löfven lär inte vara aktuell. Både C- och KD-ledaren hänvisar till att granskning­en i riksdagens konstituti­onsutskott måste ha sin gång. Den väntas inte bli klar förrän till våren.

Begärde avsked

Statsminis­ter Stefan Löfvens högra hand, statssekre­terare Emma Lennartsso­n, begärde i söndags förmiddag att få sluta på grund av sin hantering av IT-skandalen på Transports­tyrelsen.

Hon berättar för Dagens Nyheter (DN) att hon deltagit vid minst två möten på justitiede­partemente­t, i februari och augusti 2016, då Säpo nämnt att det pågick en tillsyn mot Transports­tyrelsen, utan att fatta allvaret i situatione­n. Hon hade dock kunnat ställa följdfrågo­r.

– Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger Lennartsso­n till DN.

Enligt statsrådsb­eredningen måste statsminis­tern alltid ha en statssekre­terare. Därför var man tvungen att snabbt kalla till regeringss­ammanträde på söndagen. Lennartsso­n får inget avgångsved­erlag på grund av att hon sagt upp sig själv.

 ?? F O T
O K S I M A N D E / T ??
F O T O K S I M A N D E / T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland