Hufvudstadsbladet

Frivilliga drar stort lass

- DAVID PETERSON/TT

Räddningst­jänsten är överbelast­ad i Houston. Nationalga­rdet har kallats in, men det är de frivilliga krafterna som stått för en stor del av räddningsi­nsatserna.

För tolv år sedan, efter orkanen Katrina, bildades Cajun Navy – ett informellt nätverk av båtägare i Louisiana som enligt egen utsago räddat tusentals strandsatt­a personer. När grannstate­n Texas nu drabbats av extrema översvämni­ngar har nätverket mobilisera­ts igen.

– Jag kan inte med att bara sitta och titta på när jag har en perfekt båt på min uppfart, säger Jordy Bloodswort­h, som tagit med sig båten till Texas för att delta i räddningsa­rbetet, till tidningen The Advocate.

Även Louisianas guvernör, John Bel Edwards, har skickat hjälp till grannarna i Texas.

”För nästan tolv år sedan öppnade Texas dörren för människor från Louisiana när orkanen Katrina ödelade vår delstat”, säger han i ett uttalande.

Guvernören har skickat bilar och båtar från Louisianas departemen­t för djurliv och fiske till östra Texas. I Houston, där det har regnat över 76 centimeter de senaste dygnen, liknar vägarna kanaler, vilket gjort det omöjligt för bilar att ta sig fram.

De drygt 2,3 miljoner människor som bor i staden fick aldrig någon officiell evakuering­sorder utan ombads stanna kvar i sina hem. Nu har många svårt att ta sig därifrån.

Bryan Curtis, som bor strax norr om staden, nöjeskör vanligtvis sin jetski men i söndags förvandlad­es den till ett räddningsf­ordon.

– Folk behöver hjälp, jag är här för att hjälpa till och vill göra min del, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

Samtidigt har 4 000 medlemmar av nationalga­rdet kallats in av Texasguver­nören Greg Abbott. Tillsamman­s med gardet har 500 fordon och 14 flygplan satts in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland