Hufvudstadsbladet

Grenbytet en succé – Sverigekam­pen nästa för Berghem

Friidrott Redan på första försöket blev det FM-guld och en månad senare en finalplats i Universiad­en. Det är lätt att slå fast att Jonna Berghems grenbyte till 400 meter häck är en fullträff.

- Var du nervös? ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@ksfmedia.fi

– Jag tänkte att grenbytet kommer att gå bra, men kanske inte att fullt så här bra och så här snabbt. Jag är jättenöjd, säger Jonna Berghem, färsk finländsk mästare och ännu färskare finalist i Universiad­en i Taipei.

Att det inför den här sommaren blev ett byte från korta häcken och 200 meter till 400 meter häck för Hangö IK-idrottaren var inte helt oväntat.

– I flera år har alla sagt åt mig att det är 400 meter häck som kommer att bli min gren, och så verkar det ju. Mitt lår klarade inte av sprinthäck­en och snabbheten räcker inte till i internatio­nell jämförelse.

Däremot talar mycket för att den gör det på den längre sträckan – Berghem har i snabb takt radat upp goda tider på sin nya paraddista­ns. Senast i fredags löpte hon nytt personbäst­a i Taipei på tiden 57.90, vilket gav henne en sjätteplat­s i Universiad­en – en tävling för studerande där omkring 10 000 idrottare från 150 länder gör upp om medaljerna.

– Hela upplevelse­n i Taipei var sjukt häftig. Det var som ett mini-OS med idrottarby och på alla sätt helt annorlunda än att vara med i till exempel junior-EM eller -VM.

– Nä, inte mera än vanligt. Jag är en bra tävlingsmä­nniska som inte stres- sar. Förhålland­ena var helt annorlunda än jag är van vid med värme och hög luftfuktig­het. Det var bra att vi var på plats nästan två veckor för efter de första träningarn­a i hettan var man riktigt slut.

Sverigekam­pen nästa

Berghem har just kommit hem från hettan i Taipei och jobbar på att acklimatis­era sig till årstiden och bli av med jetlagen. Hon har inte lång tid på sig – redan på veckoslute­t väntar följande tävling i form av Sverigekam­pen i Stockholm.

Som guldmedalj­ör i Kalevaspel­en är hon självskriv­en på sin nya paraddista­ns.

– Det ska bli roligt att löpa i Stockholm även om det är lite utmanande att vänja sig vid tillvaron efter Taipei. Mitt mål är att ytterligar­e förbättra mitt personbäst­a. Med lite bättre stegrytm ska det vara möjligt, säger Berghem som tidigare deltagit i landskampe­n två gånger.

Vad gäller framtidspl­anerna efter Sverigekam­psveckan är de många och högt uppställda för Berghem som då hon inte tränar, tävlar, eller drygar ut kassan genom jobb, studerar vid Arcada.

– Själva häcklöpnin­gen kommer naturligt för mig. Men eftersom jag började löpa 400 meter slätt så sent som i fjol har jag inte den grund som behövs för att till exempel i ett större mästerskap orka med många lopp efter varandra. Jag har också konstant haft problem

med bakre låren och måste få dem i skick.

Alldeles inför starten på den här säsongen bytte Berghem tränare – numera är det Petra Stenman och Heini Sistonen som är namnen bakom 24-åringen.

– Det har fungerat jättebra men vi har ännu inte haft tid att göra de ändringar som jag tror att kommer att lösa problemet med låren, säger hon och tillägger att de andra distansern­a kommer att finnas kvar på hennes program också i fortsättni­ngen, men vid sidan av 400 meter häck.

Också på lite längre sikt har Berghem sina målsättnin­gar klara: Nästa sommar är det EM som gäller.

– Och så siktar jag på OS i Tokyo 2020.

Om Berghem fick önska sig något skulle det vara att bara få träna och satsa på idrotten.

– Men för att kunna göra det behöver man springa ännu lite hårdare, säger Berghem som med sommarens facit på hand är på mycket god väg.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO ?? GULDLOPP. I FM i Seinäjoki blev det guld på 400 meter häck för Jonna Berghem
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO GULDLOPP. I FM i Seinäjoki blev det guld på 400 meter häck för Jonna Berghem
 ??  ?? på tiden 58.05. En månad senare förbättrad­e hon sitt rekord ytterligar­e och personbäst­a lyder nu 57.90.
på tiden 58.05. En månad senare förbättrad­e hon sitt rekord ytterligar­e och personbäst­a lyder nu 57.90.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland