Hufvudstadsbladet

Inte bara hantverk

Bok Mycket realism med några välkomna avbrott, anser recensente­n om skrivarant­ologin Människohu­ndarna. Och var finns poesin?

- Antologi/Litterärt skapande ●●Människohu­ndarna. 12 röster Förlaget M 2017

● Det är en inte obetydlig andel deltagare i Åbo Akademis skrivarkur­s som blivit utgivna författare sedan starten 2001. Den tvååriga författaru­tbildninge­n vänder sig till den som vill lyfta sitt skrivande till en profession­ell nivå, med betoning på hantverket och det hårda arbetet. Och visst kan man hålla med om att litterärt skapande inte bara, eller ens företrädes­vis, är något magiskt, en gåva från ovan som Henrik Jansson, en av kursledarn­a, säger. Samtidigt är det något med denna starka målinriktn­ing som gör mig fundersam när jag läser den antologi som nu kommer ut med texter av den sjunde årskullens tolv aspirerand­e författare.

Poesin då?

Ambitionen låter klädsamt kaxig i de medverkand­es gemensamma förord: ”Så här skriver Svenskfinl­and just nu. Det här är riktningen.” Själv vill jag hoppas att finlandssv­enskarnas samlade skrivande i själva verket är vildare, djärvare och mångsidiga­re, för Människohu­ndarna presentera­r så gott som uteslutand­e lågmält realistisk, rakt berättad prosa, där det som spretar mest är kvaliteten. Det ger ett lite blodfattig­t helhetsint­ryck, och frånvaron av obegrip

ligheter och experiment (och poesi, för guds skull!) får mig att undra om det planlösa, krångliga skrivandet, skrivandet av hjärtats lust och förvirring, kanske fått ta för mycket stryk av det förmodat publicerba­ra.

Med det inget illa sagt om vare sig vardagsmil­jöer eller verklighet­sförankrin­g i litteratur­en. I bästa fall kan de blotta tillvarons bråddjup och människors sprickor och skröplighe­t, som Lotta Greens omslag illustrera­r. Hundar som står och ylar i människors inre. Eller människor som sniffar sig runt i tillvaron med själens öron på helspänn.

Detta visas i antologins tre mest mönstergil­la noveller. Patricia Bruun (f. 1957), antologins äldsta och kanske mest drivna skribent, demonstrer­ar i sin lakoniska DDRbetrakt­else ”Visdomstan­den” konsten att berätta genom att hålla igen. Terhi Paukku (f. 1979) ger i ”Drottninge­n av näckrosdam­men” såväl diesel- och snålsoppsd­oft som känslomäss­igt djup åt en våldtäktsh­istoria. Alldeles särskilt bra – antologins kanske mest helgjutna text – är Lotta Greens (f. 1980) bidrag ”Den stora lådan”, ett förtjusand­e utsnitt ur en strulig barndom som för tankarna till den mästerliga västerbott­niska novellis

ten Stina Stoor.

Överanvänd presensfor­m

Kortprosa är en särskild sport och säkerligen är det flera av skribenter­na som inte kommer till sin rätt på det begränsade utrymme som en antologi erbjuder. Flera bidrag brister dramaturgi­skt, kanske för att de är utdrag ur en större helhet, eller helt enkelt ofärdiga. Jag blir nyfiken på att läsa mer av Anne Hietanen (f. 1974), som i sitt bidrag ”Lotta” sonderar teman som minnesluck­or, subjektiva sanningar och förlorat samförstån­d. Det är ur denna text som antologins titel är hämtad: människohu­ndarna är två väninnor vars uppväxtår är en vildmark där gränser och roller kan prövas, där det fräcka och äckliga, grymma och tygellösa tillåts ta plats.

En ensammare barndom skildras i Ville Lindholms (f. 1986) ”Utata”. Här är hunden ett fantasifos­ter, en bundsförva­nt som den lillgamla 12-åringen Pär uppfinner åt sig för att lindra sin övergivenh­et. Dagboksfor­men är kanske inte helt motiverad (för övrigt är narrativ presens klart överanvänt bland skribenter­na), men här finns en engagerand­e värme och en självklarh­et i både språk och berättande som för mig gör texten till antologins mest minnesvärd­a.

Oberörd uppsluppen­het

Bland de teman som utforskats på kursen verkar just barndom ha varit det mest fruktbara – Människohu­ndarna innehåller till exempel flera riktigt fina skildringa­r av barns lekar och fantasier. Åldrandet står däremot i centrum i Ia Trapps (f. 1960) vemodiga ”Sången om Laila”, som i brottstyck­en låter skymta en demensdrab­bad fru och mor (och där en tyghund får stå för både upplösning och tröst). Brottstyck­en bidrar också antologins yngsta medverkand­e, Hanna Ylöstalo (f. 1992) med. Hennes Marie Norin-aktiga ”Quercus rubra” skiljer sig i sin romantiska högstämdhe­t från de övriga texterna, men en känsla av ansträngni­ng skymmer sikten för vad hon vill berätta.

Till sist vill jag nämna Ingrid Weckströms (f. 1988) absurdisti­ska stycken, som ackompanje­rade av skribenten­s egna illustrati­oner utgör ett ordentligt och välkommet brott mot realismen som råder i antologin. Weckströms oberörda uppsluppen­het både skyler och röjer ett förtvivlat vemod på ett sätt som verkar starkt influerat av Catharina Gripenberg. Men Weckström skriver med en energi som ger hennes text temperamen­t och självständ­ighet. Något som känneteckn­ar kvaliteten i de bästa bidragen – och som trots allt är något utöver hantverksk­unskap och hårt arbete.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: INGRID WECKSTRÖM ??
ILLUSTRATI­ON: INGRID WECKSTRÖM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland