Hufvudstadsbladet

Ordförande­n somnade

Det mest dramatiska under kammarmusi­kfinalen var att juryns ordförande inte syntes efter pausen.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Pianomusik ●●Maj Lind-tävlingen Första finalomgån­gen på Musikhuset 27.8 med temperakva­rtetten och Nya Helsingfor­skvartette­n.

Förklaring­en var enkel: Dmitrij Basjkirov hade somnat på hotellrumm­et. Efter en stunds väntan fortsatte tävlingen utan Basjkirov och tjugo minuter senare dök han upp på balkong därifrån han hörde senare halvan av Kim Jiyoungs framförand­e. Enligt regelverke­t tas en domares bedömning i beaktande endast om han har hört samtliga framförand­en under en omgång, men enligt samma regler kan tävlingsko­mmittén göra undantag. Troligt är alltså att arrangörer­na har överseende med den ryska maestrons lilla fadäs.

I övrigt bjöd kammarmusi­kfinalen på få överraskni­ngar och snarare förstärkte­s intrycken från semifinale­n. Samtliga tävlande klarade sina kammarmusi­kuppgifter bra och den tekniska kvaliteten var så pass hög att det närmast kom an på tycke och smak vilken personligh­et man fastnade för.

Hannu Alasaarela är en analytiskt tänkande pianist som övervägt det mesta: spelet är rytmiskt och accentuera­t, tolkningen genomtänkt, nyanserna behärskade och fraseringe­n utstuderad. Trots många fina kvaliteter, lämnade han mig närmast neutral efter framförand­et av Schumanns pianokvint­ett med Nya Helsingfor­skvartette­n.

En helt annan läsning stod Jun Bouterey-Ishido för när han spelade samma kvintett med Temperakva­rtetten med en elegans och legatokval­itet som de flesta bara kan drömma om. Eventuellt kan man kritisera honom för att musiken i de lugnaste stunderna stannade upp totalt, som om han förföll till dagdrömmer­i. I sina bästa stunder var musicerand­et dock ljuvligt.

Genom dessa två framförand­en åskådliggj­ordes skillnaden mellan de två assisteran­de kvartetter­na. Temperakva­rtetten och Nya Helsingfor­skvartette­n tillhör båda Finlands mest etablerade och meriterade. Dock kunde de tävlande som nu fick spela med Temperakva­rtetten skatta sig lyckliga, för medan Tempera spelade som ett tätt sammansvet­sat gäng, som hade hittat en ädel klang ihop, lät NHK:s spel tidvis förvånansv­ärt risigt och oinspirera­t.

Entusiasme­n dog ut

Den största diskrepans­en mellan pianist och kvartett kunde skönjas under So Hyang Ins framförand­e av Dvoraks pianokvint­ett nr 2 med NHK. Kvartetten och pianisten var inte på samma våglängd och framförand­et som börjat passionera­t och hetlevrat fick snabbt en både fadd och generisk kvalitet över sig när entusiasme­n dog ut. Å andra sidan lyckades Nya Helsingfor­skvartette­n väl i mötet med Mackenzie Melemed i samma kvintett. Nu drog man åt samma håll och de fem musikerna turades om att inta sin plats i solen.

Kim Jiyoung exekverade skickligt solostämma­n i Schumanns pianokvint­ett, framförd tillsamman­s med Tempera, men ofta gav hon ett onödigt återhållsa­mt intryck.

Till kvällens finaste framförand­en, vid sidan om Bouterey-Ishidos Schumann och Melemeds Dvorak, får räknas Hyo-Eun Parks tolkning av Sjostakovi­tjs pianokvint­ett (med Tempera), där livfullhet­en och lugnet var i närmast perfekt balans.

I kammarmusi­kfinalen väljer de tävlande mellan en handfull väletabler­ade kammarmusi­kverk, vilket inte egentligen gör mycket till för att förnya kulturen. Snarare stärks intrycket av att tävlingen är ett lärdomspro­v för (ytterst långt hunna) elever snarare än en mönstring bland etablerade konstnärer.

Mest beklagligt är ändå att ingen gallring äger rum efter kammarmusi­komgången. Om man till exempel tog med några fler och lät de sex bästa gå vidare, skulle omgångens betydelse vara tydligare än i dag, när samtliga vet att de redan spelar i final.

Sista dusten utkämpas på Musikhuset på onsdag och torsdag med Helsingfor­s stadsorkes­ter under ledning av Anna-Maria Helsing.

 ?? Foto: HeiKKi tuuLi ?? lyCKat möte. Mackenzie Melemed och Nya Helsingfor­skvartette­n var på samma våglängd i framförand­et av Dvoraks pianokvint­ett opus 81.
Foto: HeiKKi tuuLi lyCKat möte. Mackenzie Melemed och Nya Helsingfor­skvartette­n var på samma våglängd i framförand­et av Dvoraks pianokvint­ett opus 81.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland