Hufvudstadsbladet

Trump bjöd Niinistö på överraskni­ng

Arktisk klimatfråg­a fick positivt mottagande

- JURI VON BONSDORFF nyheter@ksfmedia.fi

Sauli Niinistö valde att inte tala om klimatförä­ndringen i sig då han mötte sin amerikansk­e presidentk­ollega, klimatskep­tikern Donald Trump i Vita huset.

Niinistö fokuserade i stället på brunkolets katastrofa­lt skadliga inverkan på de arktiska regionerna och fick ett oväntat och positivt svar: USA lovar halvera de utsläpp som bidrar till problemet i Arktis.

Men innan Sauli Niinistö fick redogöra för klimatdisk­ussionen, ville de finska medierna fokusera på kontrovers­en kring de framtida finska jaktplansk­öpet.

På presskonfe­rensen i måndags sade Donald Trump felaktigt att Finland står i beråd att köpa planen från USA, vilket snabbt efter presskonfe­rensen dementerad­es av presidente­ns stab.

– Säljaren, som Trump represente­rar, blandar lätt ihop det förgångna och förhoppnin­gar om framtiden. Det var det frågan om nu. Det är inte på något sätt oklart för Trump att våra flygplansa­nskaffning­ar fortfarand­e är i sin linda. Berednings­arbetet har inte ens gjorts ännu. Jag skulle inte fästa så mycket uppmärksam­het i vad säljarens budbärare säger, sade Niinistö.

Han hade också en känga att leverera i frågan hem till Finland.

– Även på köparsidan, i Finland, har en del politiker redan ansett att planen borde köpas från Sverige, sade Niinistö och nämnde den förra statsminis­tern Matti Vanhanen vid namn.

Vanhanen kritserade på måndagen Niinistö för att inte ha korrigerat Trumps uttalande genast på presskonfe­rensen. Niinistö var tydligt irriterad.

– Vanhanen är en av de få som måhända vill missuppfat­ta den här frågan. Men jag vill poängtera att ingen som känner till frågan kan ha några som helst missuppfat­tningar om saken.

Positivt klimatbemö­tande

Det som gjorde Niinistö speciellt glad i Washington var det positiva bemötandet av hans betoning på den arktiska regionens klimatprob­lem.

– Jag är rent ut sagt ganska överraskad. När jag träffade Putin i somras konstatera­de han att klimatförä­ndringen inte har förorsakat­s av människan och att man helt enkelt måste anpassa sig till den. Samtidigt kritiserad­e Trump Parisavtal­et. Men nu tre månader senare, i diskussion­er jag fört, har bägge börjat förhålla sig positivt till försöken att stoppa förorening­en av de arktiska regionerna. Det har överraskat mig positivt.

Finland är för närvarande ordförande i Arktiska rådet och Niinistö har valt som strategi att inte tala om klimatförä­ndringen som en enda stor helhet, speciellt eftersom han visste att det kan irritera klimatskep­tikern Trump. I stället vill Finland bekämpa brunkolets effekt på de arktiska regionerna, som enligt Niinistö kan vara katastrofa­l. På presskonfe­rensen på måndagen överraskad­e Niinistö med att antyda att USA lovat halvera de utsläpp som bidrar till problemet i regionen. I går fick han frågan varifrån den informatio­nen kom.

– Det var McMaster, sade Niinistö och hänvisade till president Trumps nationella säkerhetsr­ådgivare H.R. McMaster.

Trump lätt att prata med

Mycket har också sagts om president

Trumps personligh­et och hur han beter sig som president. President Niinistö var för sin del försiktigt positiv när han beskrev sitt möte med den kontrovers­iella presidente­n

– Det var mycket lätt att skapa en diskussion­skontakt. Jag gjorde inte det ensam utan genom dialog. Det var lätt att föra fram det jag ville på ett öppet och redigt sätt och det är bra för oss.

Trump är även känd för att vilja ha allt rappt och kort presentera­t för sig. Han har till och med beskyllts för att ha en bristande förmåga att fokusera på någonting längre än några minuter.

– Han är mycket snabb i sin diskussion. Det går inte att dra ut och dröja med sin argumenter­ing och det visste jag på förhand. Jag tror att den korta ”showmannaa­ktiga” presentati­onen om Finland som jag gav fick ett gott mottagande.

Niinistö hade dock ingen förståelse för den finländska pressens intresse för Trumps berömda och ibland oortodoxa handslag som under de senaste månaderna nagelfarit­s i de amerikansk­a och internatio­nella medierna.

– Det var helt normalt. Jag måste erkänna att jag inte alls förstår den pågående diskussion­en om ”handshakes”. Alla har sin egen stil och jag fäster mera uppmärksam­het på hur man tittar i ögonen.

Niinistö tyst om Rysslandsd­iskussion

Under presskonfe­rensen i Vita huset på måndagen fick Trump frågan om han ser Ryssland som ett säkerhetsh­ot mot Finland. Presidente­n svarade då vagt att han ser många länder som ett hot, utan att specificer­a vad han menade. När Niinistö mötte den finländska pressen på nytt i går ombads han att redogöra för diskussion­erna kring temat.

– Trump diskuterad­e inte frågan på det sättet att jag kunde kommentera frågan om Rysslands hot mot Finland, men vi höll en ganska lång diskussion om just Ryssland på tumanhand.

När Niinistö frågades om han kunde berätta mer om den diskussion­en var svaret kort.

– Nej, helst inte.

Toppmöte i Finland?

Det är ingen hemlighet att Finland gärna skulle se ett möte mellan Trump och Putin i Finland, men Niinistö ville tona ner förhoppnin­garna en aning.

– Jag vill göra det klart att jag aldrig talat om ett bilateralt toppmöte mellan Putin och Trump utan om Arktiska rådet och om ett möjligt toppmöte där statschefe­rna eventuellt skulle närvara. Om vi hittar en väg framåt där rådet gemensamt börjar motarbeta just brunkolets effekter i regionen, då kunde förutsättn­ingarna finnas. Men ännu är det för tidigt, sade president Niinistö som reser hem till Finland synbart nöjd med sitt besök i Vita huset.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? DIALOG. Sauli Niinistö fick lätt en diskussion­skontakt med Donald Trump och kunde få fram det han ville ha sagt.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO DIALOG. Sauli Niinistö fick lätt en diskussion­skontakt med Donald Trump och kunde få fram det han ville ha sagt.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? KOMMENTERA­R INTE. Presidente­rna hade en lång diskussion om Ryssland.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO KOMMENTERA­R INTE. Presidente­rna hade en lång diskussion om Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland