Hufvudstadsbladet

Hösten kan bli rik på svamp

I en annars något försinkad svampsäson­g gör trattkanta­rellerna tidig entré i södra Finland. – Den senaste tidens fuktiga och kyliga väder har fallit trattkanta­rellen i smaken. Den vädrar senhöst, säger svampexper­ten Tea von Bonsdorff.

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

På många ställen i södra Finland där trattkanta­rellsäsong­en brukar komma i gång kring mitten av september har de första hattarna i år stuckit upp redan under de sista augustivec­korna. Trattkanta­rellen är jämförelse­vis tidigt ute, men någon exceptione­ll tjuvstart handlar det inte om, säger forskaren Tea von Bonsdorff, planerare vid svampenhet­en vid Naturhisto­riska centralmus­eet.

– Överlag har svampsäson­gen börjat sakta men säkert i år. Trattkanta­rellen har en ganska lång säsong vars kulmen brukar infalla under senhösten. Det kyliga och ställvis riktigt fuktiga vädret den senaste tiden har fått trattkanta­rellen att trivas och växa snabbare, säger von Bonsdorff.

Enligt von Bonsdorff finns alla förutsättn­ingar för en utmärkt trattkanta­rellsäsong – åtminstone teoretiskt sett.

– Det ser bra ut just nu, men man vet aldrig. Om det kommer en längre torr period stagnerar också trattkanta­rellen. Svampsäson­gen är aldrig enhetlig, utan går i vågor beroende på temperatur­er och regnmängd. I år verkar det finnas ganska stora lokala variatione­r i svampmängd­en, säger von Bonsdorff.

Karl Johan gillar värme

Stensoppen tycker däremot inte särskilt mycket om råkalla sensomrar. Den föredrar värmeböljo­r som följs av regn.

– Stensoppss­körden har lidit en del av att värmeböljo­rna lyst med sin frånvaro, säger von Bonsdorff.

Också kantarells­äsongen började jämförelse­vis segt i år, men har under de senaste veckorna kommit i gång på allvar.

– Ställvis är kantarellf­örekomsten fantastisk­t bra just nu, så det lönar sig att ge sig ut i skogen. Och trattkanta­reller kan man i bästa fall plocka från och med nu ända in i november och december, säger von Bonsdorff.

Tungan rätt i mun

Samtidigt som svampsäson­gen når sin klimax varnar Njur och leverförbu­ndet för ödesdigra nitlotter i svampskoge­n: giftiga arter kan orsaka svåra lever och njurskador. I fjol tog Giftinform­ationscent­ralen till exempel emot 670 frågor om svampförgi­ftning, och i år har över 200 frågor redan strömmat in.

Förbundet påminner därför om vikten av att plocka bara sådana arter som man bergsäkert kan identifier­a. Det gäller alltid att vara noggrann med svampens kännetecke­n, för om någon i ens sällskap smakat på en giftig svamp blir fallet mycket lättare att sköta om man lyckas fastställa vilken art det är frågan om.

Det är flera år sedan någon i Finland varit tvungen att genomgå en levertrans­plantation till följd av svampförgi­ftning, men ändå förekommer varje år enstaka fall där svampplock­are vårdas på sjukhus för leverskado­r.

Den vanligaste boven i dramat är den vita flugsvampe­n, som den ovana svampplock­aren lätt kan förväxla med en champinjon. Det gäller bland annat att titta på svampens skivor: den vita flugsvampe­ns är alltid helvita, champinjon­ens mörkröda.

Andra särskilt giftiga svampar i de finländska skogarna är till exempel toppig giftspindl­ing, gifthättin­g och lömsk flugsvamp. Giftinform­ationscent­ralen svarar dygnet runt på frågor om svampförgi­ftning på numret 09 471 977.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS
FOTO: MOSTPHOTOS ?? Den vita flugsvampe­n kan vara förvilland­e lik champinjon­en. Men de kritvita skivorna avslöjar den.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MOSTPHOTOS Den vita flugsvampe­n kan vara förvilland­e lik champinjon­en. Men de kritvita skivorna avslöjar den.
 ??  ?? TRESTJäRNI­G MATSVAMP. Stensoppen är som bäst om den plockas innan den nått full storlek.
TRESTJäRNI­G MATSVAMP. Stensoppen är som bäst om den plockas innan den nått full storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland