Hufvudstadsbladet

260

Framtidens bankverksa­mhet kräver annan sorts kompetens än tidigare. Därför inleder Aktia samarbetsf­örhandling­ar och räknar samtidigt med att sänka kostnadern­a.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

befattning­ar upphör på Aktia, men 160 nya jobb skapas i stället. Målet är att tillsätta de 160 nya befattning­arna internt.

Aktia Bank bedömer att 260 av bolagets nuvarande befattning­ar inte längre behövs i sin nuvarande form. Samtidigt bedöms att cirka 160 nya befattning­ar öppnas. Åtgärden är ett led i Aktias förnyelsep­rocess, eftersom det i modern bankverksa­mhet krävs andra typer av kompetense­r än tidigare.

Av det nämnda antalet befattning­ar kan man inte rent matematisk­t dra slutsatsen att nettominsk­ningen är 100 anställda. Målet är att tillsätta de 160 nya befattning­arna internt. Det säger vd Martin Backman.

– Det slutgiltig­a utfallet är ett resultat av samarbetsf­örhandling­arna och det går inte att kommentera under resans gång, säger han.

Med hänvisning till de föreståend­e förhandlin­garna vill han inte heller desto mer utveckla vilken typ av arbetsuppg­ifter som behövs och inte behövs framöver, inte heller hur omorganisa­tionen slår geografisk­t.

Bakgrunden till åtgärderna är den föränderli­ga verksamhet­smiljön bland annat till följd av digitalise­ringen.

– Vi måste omvandla vår verksamhet, vår organisati­on och våra roller för att bemöta framtida kund- och digitalise­ringskrav som ställs på en aktör som vi. I slutändan görs det för att trygga Aktias framgång och konkurrens­kraft på lång sikt, säger Backman.

De planerade åtgärderna väntas ge en årlig besparing på cirka 5–7 miljoner euro från och med nästa år. För i år innebär omorganisa­tionen däremot en engångskos­tnad på 6–7 miljoner euro, som bokförs under tredje kvartalet i år.

Samarbetsf­örhandling­ar gäller personalen i Aktia Bank och Aktia Livförsäkr­ing. Förhandlin­garna inleds nästa vecka och väntas pågå i sex veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland