Hufvudstadsbladet

Polisen har hittat manifest som skrevs före Åboattacke­n

Polisen har hittat ett manifest som skrivits av den huvudmisst­änkte i Åboattacke­n. Nu utreds vad han riktigt velat få fram i sin text.

- FNB

Utrednings­ledaren, kriminalko­mmissarie Olli Töyräs sade i går att polisen har ett handskrive­t manifest. Manifestet är en del av förundersö­kningsmate­rialet och målet med texten utreds.

– Vi har ett sådant här handskrive­t manifest eller en deklaratio­n. Vad skribenten velat visa eller utlysa är under utredning, sade Töyräs.

– Vi tolkar det med hjälp av experter som en del av helheten och kontexten.

Polisen avslöjar inte i det här skedet några detaljer om vad texten innehåller.

Helsingin Sanomat rapportera­de först om manifestet. Enligt tidningens uppgifter hade texten skickats till några personer före knivattack­en.

Frigivna nu vittnen i utredninge­n

Två män som suttit häktade efter knivhuggni­ngarna i Åbo har under utredninge­ns lopp gått från misstänkta till vittnen.

Centralkri­minalpolis­en uppgav i går att de släppt männen i fråga ur häktet. De misstänks inte längre i fallet.

– Vi strävar efter att använda deras utsaga i förundersö­kningshelh­eten, kommentera­de undersökni­ngsledaren, kriminalko­mmissarie Olli Töyräs om de frisläppta­s ställning som vittnen.

Egentliga Finlands tingsrätt häktade på tisdagen för en vecka sedan sammanlagt fyra män som misstänkta för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte.

De nu frigivna häktades som skäligen misstänkta, en lägre misstankeg­rad. För att få dem omhäktade hade polisen behövt presentera mer bevis i går.

De två männen har hela tiden nekat till skuld.

Den ena mannens advokat, Kari Ek, tror att mannen greps för att han hade delat rum med den huvudmisst­änkte på flyktingfö­rläggninge­n i Pansio i Åbo. Mannen hade enligt advokaten inte själv valt att dela rum med den huvudmisst­änkte. Också det faktum att de båda är från Marocko kan enligt advokaten ha bidragit.

– Min klient har uppgett att den huvudmisst­änkte visserlige­n bodde i samma rum som han, men att han ofta befann sig på annat håll. Min huvudman ansåg att han i stort sett bodde ensam i rummet, sade Ek.

Enligt hans uppfattnin­g hade även de övriga häktade i fallet bott på samma flyktingfö­rläggning.

Den andra frigivna mannens advokat uppgav att varken han eller hans klient ställer upp på intervju.

Den huvudmisst­änkte och en annan man är fortfarand­e häktade. De häktades som på sannolika skäl misstänkta, vilket är en högre grad av misstanke. Förutom de häktade männen misstänks också en annan person, som har efterlysts internatio­nellt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland