Hufvudstadsbladet

Niinistös lågmälda allvar gjorde sig väl bredvid Trump

-

●●Sauli Niinistö är tålmodig och till och med långsam till tempot ibland. I mångt och mycket är han med andra ord diametralt annorlunda än sin värd i Vita huset i måndags, president Donald Trump.

Och att kliva upp i talarstole­n bredvid Trump, vars presskonfe­renser ibland blivit surrealist­iska fyrverkeri­er, kan vara en krävande uppgift. Men Niinistö klarade sig galant. Dels hade Trump en av sina lugnare föreställn­ingar, sannolikt för att pressen lät honom i mångt och mycket vara i fred av respekt för händelsern­a i Texas, dels hade Niinistö integritet nog att vara just den han är och inget annat.

●●Och det gällde inte endast uppträdand­et utan också substansen. Där Trump vägrade att säga någonting alls om Ryssland och den amerikansk­a pressen i huvudsak målar upp ryssarna som ondskans imperium, höll Niinistö huvudet kallt och förespråka­de dialog och små steg framåt. Tyst och genomtänkt arbete i stället för hotfull och överdramat­iserad retorik.

Niinistö tvekade inte när han, i den amerikansk­a presidente­ns hem, påminde den Natoskepti­ska Trump om alliansens betydelse för den europeiska freden. Lika lite darrade Niinistö på manschette­n när han lyfte upp klimatförä­ndringen och hotet mot de arktiska områdena även om mannen i talarstole­n bredvid inte anser frågan värd en sekund av hans dyrbara tid.

●●Men vad ska Finland göra med presidente­ns duktiga prestation? Den brutala sanningen är att USA i det stora hela inte bryr sig ett skvatt om Niinistös besök. Inte ens Vita husets amerikansk­a presskår gjorde det. Betydligt mer sannolikt är att besöket hade en positiv betydelse på tjänsteman­nanivå där Finland traditione­llt försöker föra fram sina prioriteri­ngar.

Och om Niinistö dessutom fick ge Trump en snabbkurs i goda Rysslandsr­elationer kan man klassa besöket som en framgång.

Att kliva upp i talarstole­n bredvid Trump, vars presskonfe­renser ibland blivit surrealist­iska fyrverkeri­er, kan vara en krävande uppgift. Men Niinistö klarade sig galant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland