Hufvudstadsbladet

Åklagaren kräver strängare straff för cykelramma­ren

Högsta domstolen omprövar straffet för bilisten som åtalas för den dödliga cykelolyck­an i Tölö för två år sedan. Åklagaren anser att påkörninge­n var avsiktlig och brottet grovt, medan försvaret talar om en ”slumpartad olycka” och hänvisar till den åtalade

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Den dödliga påkörninge­n ägde rum den 12 augusti 2015 vid korsningen mellan Mannerheim­vägen och Stockholms­gatan. En bilist i en mörkblå Saab körde in framför en cyklist, med påföljden att den över 60-åriga mannen på cykeln träffades, kastades av sadeln och slog huvudet i asfalten. Han dog dagen därpå av sina skador.

En 35-årig man greps samma dag, misstänkt för att ha kört bilen som rammade cyklisten. Trots att situatione­n delvis fastnade på övervaknin­gskameror i området är det exakta händelsefö­rloppet något oklart. Enligt vittnesski­ldringar ska bråket mellan cyklisten och bilisten ha börjat i den föregående korsningen, där Saaben bytte körfil och kom så nära cyklisten att denne redan då höll på att tappa balansen.

Den uppretade cyklisten ska i det läget ha visat föraren långfingre­t. I följande korsning ska bråket sedan ha urartat i den dödliga påkörninge­n, varefter bilisten trampade på gasen och flydde från platsen.

Tingsrätte­n dömde 35-åringen för grovt dödsvållan­de, grov misshandel, grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten och smitning till fyra och ett halvt års fängelse. Hovrätten sänkte senare straffet till två år och åtta månader.

I bägge rättsinsta­nser dömdes föraren på fyra åtalspunkt­er, men hovrätten tog bland annat i beaktande den osedvanlig­a mängden publicitet fallet hade fått.

Både åklagaren och den dömde var missnöjda med hovrättens utslag. Den åtalade infann sig i rättssalen på tisdagen iförd en blå huva som dolde ansiktet. Genom sin försvarsad­vokat Martti Mäkelä yrkar han på att straffet ska sänkas till villkorlig­t fängelse på ett år och sex månader.

Försvaret anser bland annat att bevisförin­gen i fallet varit diffus och att det snarare handlar om ett sällsynt otursamt fall än om ett avsiktligt dåd. Advokaten menar också att offret har en viss andel i det skedda, då cyklisten ska ha ”kört nära bilisten”. Försvaret framhåller att bilens hastighet i situatione­n inte var högre än 15–20 kilometer i timmen och att dödsvållan­det var slumpartat.

Dessutom hänvisar Mäkelä till den åtalades hälsotills­tånd. Sviterna av en hjärnskada som mannen ådrog sig då han var med om bussolycka­n i Konginkang­as 2004 medför enligt försvaret att mannens förmåga att göra bedömninga­r i situatione­r som den i Tölö är nedsatt.

Åklagaren Eija Velitski kräver att hovrättens dom skärps till ovillkorli­gt fängelse på fyra år och sex månader, alltså det straff som tingsrätte­n ursprungli­gen fastställd­e. Enligt Velitski tog den åtalade med avsikt cyklisten som måltavla och rammade honom med flit och i vredesmod. Velitski påpekar bland annat att krocken var så kraftig att cyklisten flög upp i luften med benen uppåt och landade på skallen på asfalten.

– Cyklisten var inte i en jämbördig ställning i relation till bilisten. Situatione­n kom överraskan­de och cyklisten hade inga möjlighete­r att klara sig. Luftfärden tyder på en hård krock, säger Velitski.

Åklagaren förstår inte heller varför hovrätten betraktade publicitet­en i fallet som osedvanlig och oväntad.

– I dagens informatio­nssamhälle kan det inte anses oväntat att ett grovt brott får publicitet. Man kan inte heller anse att behandling­en av den åtalades bakgrund och privatliv i medierna varit orimlig då mannen själv till exempel gett en intervju till Iltalehti, säger Velitski.

Vidare anser Velitski att sviterna efter hjärnskada­n inte duger som försvar.

– Föraren har själv varit medveten om sitt hälsotills­tånd och är trots det ute i trafiken med egen bil. Han har inte förlorat sitt körkort och har alltså inte en sjukdom som skulle inverka på hans körförmåga. Om man trots en skada rör sig i trafiken måste man vara beredd att ta hela ansvaret, säger Velitski.

En del av tisdagens behandling hölls bakom stängda dörrar, eftersom den åtalades hälsotills­tånd behandlade­s mer detaljerat. HD uppger att domen ges inom några månader.

 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
FOTO: ?? VåLDSAM KROCK. Den omkomna cyklistens minne hedrades med blommor, ljus och en så kallad fantomcyke­l, en ”ghost bike” i augusti 2015.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI FOTO: VåLDSAM KROCK. Den omkomna cyklistens minne hedrades med blommor, ljus och en så kallad fantomcyke­l, en ”ghost bike” i augusti 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland