Hufvudstadsbladet

Här är budgetfråg­orna som måste besvaras

Vilka skatter ska höjas, hur ska familjeled­igheterna ändras, hur mycket det ska få kosta att förbereda landskapsr­eformen? Här är några frågor när budgetmang­lingen börjar.

- Sylvia BjOn 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

familjer och dagvård

Under sommaren tog diskussion­en om familjeled­igheterna fart, och alla tre regeringsp­arter har nu sagt var deras smärtgräns­er går.

Samlingspa­rtiet har föreslagit att hemvårdsst­ödet skulle kunna vara högre för dem som tar färre månader. För Centern och Blå framtid är det en knäckfråga att hemvårdsst­ödet inte får försämras som helhet, men de är öppna för att omfördela stödsummor­na.

Dragkampen handlar nu om hur mycket reformen får kosta, och hur stor andel av föräldrale­digheten som ska vikas för den andra föräldern.

Regeringen diskuterad­e familjeled­igheterna under ett strategimö­te i måndags. Troligt är att det krävs ytterligar­e beredning, men att regeringen kommer överens om hur det ska gå framåt.

Det här vet vi: Dagvårdsav­gifterna kommer att sjunka märkbart nästa år. Syskonraba­tten blir också större. För en familj med två vuxna och två barn gick inkomstgrä­nsen tidigare vid 2200 euro, men nästa år kan man tjäna upp till 3200 i en tvåbarnsfa­milj, eller 3600 i en trebarnsfa­milj, utan att betala dagvårdsav­gift.

Studerande som har barn kommer att få ett tillägg på 75 euro på studiepenn­ingen.

Sysselsätt­ningen

I våras tog regeringen fram ytterligar­e ett paket med åtgärder för att fler ska jobba, och en del av frågeteckn­en borde rätas ut inför budgeten. Bland annat vilka medel som behövs för att det ska bli lättare för arbetslösa

att ta emot korta jobb, hur man kan underlätta arbetsgiva­ren byråkrati, och hur kan få prova på att vara företagare utan att det påverkar stöden.

Försöket med basinkomst har hamnat lite i limbo. Ännu i vintras föreslog experter att försöket skulle utvidgas för att ge bättre forsknings­resultat, men det ser osannolikt ut försöket skulle breddas 2018. I så fall sker det senare.

Dessutom beslöt regeringen precisera villkoren för självständ­iga studier och så kallade nollavtal, det vill säga deltidsjob­bare vars arbetstid varierar från noll till heltid.

Det här vet vi: Experiment­et med att intervjua arbetslösa med tre månaders mellanrum kommer att få tilläggsti­d. Detta plus lönesubven­tioner föreslås få 25 miljoner euro till i Finansmini­steriets förslag.

Företagarn­as självrisk för sjukdagpen­ningen ska förkortas.

En förändring som ska hjälpa skuldsatta arbetslösa är längre uppskov med utmätninge­n. För dem som har skulder är utmätning ofta ett hinder att ta emot jobb, eftersom största delen av inkomstern­a som överskride­r 700 euro går till skatt och utmätning. I fortsättni­ngen skulle uppskovet förlängas från fyra till sex månader. Också andra sätt att få skuldsatta och konkursdra­bbade på fötter kan bli föremål för diskussion.

Skatterna

Regeringen kommer att diskutera hur stora skattesänk­ningarna borde bli för att kompensera löntagarna­s höjningar i socialavgi­fterna. Några egentliga skattesänk­ningar kommer det knappast att bli, utan det är fråga om att undvika en skärpning.

Centern och Blå framtid anser att regeringen borde fortsätta med den skärpta skatten i den högsta inkomstkla­sserna. Gränsen för den högsta skattenivå­n sänktes för två år sedan från 90 000 till drygt 72 000, och nu är det upp till beslut om den skärpta gränsen ska gälla också nästa år.

Sannolikt är att regeringen viker omkring 200 miljoner för att justera inkomstska­tterna. Men samtidigt ska det hittas andra skatter att driva in pengar med. Petteri Orpo ser på punktskatt­er som alkohol, tobak och bränsle. Blå framtid säger nej till höjd bränsleska­tt eller höjda energielle­r fordonsska­tter. Alkoholska­tt och de lägre momssatser­na kan däremot vara på bordet.

Tobaksskat­ten har höjts med motsvarand­e två euro per paket under de senaste två åren.

Det här vet vi: Regeringen har gått in för stegvis sänkningar i bilskatten, och enligt budgetrame­n görs ytterligar­e en sänkning värd 50 miljoner från början av 2018.

En annan förändring som sker stegvis gäller bolånen, och den ränta man får dra av i beskattnin­gen. Nästa år får man bara dra av 35 procent av bolåneränt­an, medan det i år varit 45 procent.

4. landskaps- och vårdreform­en

Centern ilsknade till redan dagen efter att finansmini­ster Orpo presentera­de ett budgetförs­lag där det viks 166 miljoner för att förbereda landskaps- och vårdreform­en plus 100 miljoner för pilotproje­kt med valfrihete­n i vården.

”Det är inte alls tillräckli­gt” sade reformmini­ster Anu Vehviläine­n.

Andra centerleda­möter har pekat på att summan för landskapsr­eformen krympt medan pilotpenga­rna för valfrihete­n inte gjort det.

Bakgrunden till dispyten är att tidtabelle­n för landskaps- och vårdreform­en skjutits upp. Men hur det ska påverka budgeten för förberedel­serna, datasystem och andra kostnader blir det armbrytnin­g om i budgetförh­andlingarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland