Hufvudstadsbladet

SFP: Välskriven spaningsla­g kan godkännas

Om regeringen vill att riksdagen ska godkänna spaningsla­gen och det i brådskande ordning gäller det att komma med en mycket välberedd propositio­n. det säger Svenska riksdagsgr­uppen som avslutade sitt sommarmöte på Åland i går.

- FNb–HellevI RaIta

–När regeringen kastar bollen till opposition­en och säger att den hänger på er så passar vi nog den elegant till regeringen och säger att ge oss en bra propositio­n. Kvaliteten på propositio­n korrelerar direkt med möjlighete­rna att få den igenom i riksdagen, säger riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallin.

Sedan knivattack­en i Åbo har bland andra statsminis­ter Juha Sipilä (C) och inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) krävt att spaningsla­gen ska godkännas så fort som möjligt.

Partiledar­en Anna-Maja Henriksson säger att regeringen måste vara betydligt noggrannar­e med lagförslag­et än den varit i vissa frågor hittills. Övervaknin­gen av spanings- och underrätte­lseverksam­heten kräver speciell uppmärksam­het.

– Det behövs en god lagberedni­ng, i synnerhet när man måste ändra grundlagen, säger hon.

Henriksson kräver att regeringen ger tjänstemän­nen på de berörda ministerie­rna förutsättn­ingar att skriva en så bra propositio­n att den har möjlighet att bli godkänd i riksdagen. Hon tar inte ställning till om SFP har några villkor för att godkänna lagen.

Wallin och Henriksson efterlyser en bedömning av vilken nyttan är med att godkänna grundlagsä­ndringen i brådskande ordning. Henriksson säger att det måste finnas omständigh­eter som gör det motiverat att just den här propositio­nen godkänns i brådskande ordning.

–Som tidigare justitiemi­nister kan jag säga att det är sällan så att man med anledning av ett specifikt fall som inträffat i något sammanhang kan dra väldigt långtgåend­e slutsatser utan man måste se på helheten. Det här är väl en grundlägga­nde princip i god lagberedni­ng.

På sitt sommarmöte för ett år sedan presentera­de SFP en rad åtgärdsför­slag för att förbättra sysselsätt­ningen. I höstas finslipade­s förslagen och riksdagsgr­uppen presentera­de dem för Sipilä på statsminis­terns residens Villa Bjälbo i januari. Några spår av att regeringen skulle ha tagit till sig förslagen har Wallin och Henriksson inte sett.

Nu säger de att regeringen­s sysselsätt­ningsmål på 72 procent är alltför anspråkslö­st. Målet borde i stället vara 75 procent som är vanligt andra nordiska länder eller till och med 80 procent som på Island och Åland..

–Till och med Finansmini­steriets statssekre­terare som kanslichef Martti Hetemäki har sagt att det inte skulle vara orealistis­kt med 80 procent år 2030, säger Wallin.

SFP hoppas också på en sänkning av inkomstska­tten i och med den ekonomiska tillväxten. På det här sommarmöte­t behandlade riksdagsgr­uppen tolv åtgärder för att förbättra situatione­n för de mest utsatta. Bland annat vill SFP göra den mentala hälsan till en nationell prioritet.

–Måttet på ett samhälles mognadsgra­d är hur väl det förmår ta hand om de svaga, säger Wallin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland