Hufvudstadsbladet

Omstritt besök av norsk minister i Sverige under valkampanj

Stortingsv­al Som ett led i sin valkampanj åker Norges invandring­soch integratio­nsminister Sylvi Listhaug – till Sverige. Med bara några timmars varsel ställer ändå den svenska kollegan in deras planerade träff, med motivering­en att Listhaug ”verkar mer in

- 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRöM

STOCKHOLM I Norge är det val till Stortinget om knappt två veckor, men trots det – eller snarare just därför – besökte Norges invandring­s- och integratio­nsminister Sylvi Listhaug från Fremskritt­spartiet Sverige i går.

Hon har redan en längre tid varnat för det hon kallar ”det svenska tillstånde­t”. I en debattarti­kel som hon har signerat och publicerad­es i Aftonblade­t på tisdagen, är rubriken ”Svensk asylpoliti­k ett totalt misslyckan­de”.

Listhaug är en röstmagnet för det högerpopul­istiska partiet men också känd för sina inte sällan kontrovers­iella, uttalanden och hårda retorik.

Efter att ha träffat den svenska rikspolisc­hefen Dan Eliasson, och innan hon ska till förorten Rinkeby, möter hon medier utanför polishuset i Stockholm. Varför har du valt att komma till Sverige mitt i den norska valkampen? – Det är för att se på utmaningar man har här, vad man har gjort och vad man inte har gjort för att se om vi kan lära oss något i Norge om det, så att vi inte får liknande tillstånd i Norge, säger hon till HBL.

Vad är det tillstånde­t?

– Det är områden där polisen har problem att gå in, man måste gå in med stor styrka, där det finns laglösa tillstånd, parallells­amfund. Det har vi lyckligtvi­s inte i Norge och jag menar att vi måste göra allt vi kan för att heller inte utveckla sådana.

Hennes besök har kritiserat­s inte minst i Norge, där hon anklagas för att använda till exempel Rinkeby som ett slagträ i valkampanj­en. Också regeringen­s stöttepart­i Venstre har ifrågasatt det.

– Jag tycker det är viktigt för norska väljare, både med invandring­s- och integratio­nspolitik, att få det på dagordning­en i valkampen.

”Rent nonsens”

Under en del av de många intervjuer Listhaug ger i Stockholm, och i synnerhet till talrika norska medier på plats, talar hon om flera områden i Sverige där polis enligt henne inte går in. I en intervju i norska VG kalllar hon dem ”no go-zoner”.

Påståendet om ”no go-zoner” tillbakavi­sar den svenska kollegan, migrations­minister Heléne Fritzon (Socialdemo­krat)som”rent nonsens”. Det var meningen att de två skulle träffas under besöket, men mötet ställdes in från svensk sida med bara några timmars varsel.

– Det har blivit tydligt de sista dagarna att Listhaugs besök är ett inslag i den norska valkampen. Listhaug verkar mer intressera­d av att sprida en missvisand­e bild av Sverige, motiverar Fritzon i ett mejl till VG.

Också rikspolise­n Eliasson har nekat till att det skulle finnas områden där polisen inte åker in med full kraft, likaså den tidigare inrikesmin­istern Anders Ygeman. Däremot har den svenska polisen identifier­at 61 så kallade utsatta områden. Av dem är 23 särskilt utsatta, och just Rinkeby är ett av dem.

De utsatta områdena karaktäris­eras av låg socioekono­misk status, hög kriminalit­et, narkotikah­andel och mindre benägenhet av invånarna att delta i rättsproce­sser och anmäla brott.

”Får vara noggrann”

Under dagen avslöjade Aftonblade­t att den norska regeringen ska ha varnat den svenska inför Listhaugs besök.

– Norges regering tyckte att den egna norska migrations­ministern hade fel agenda och att besöket kunde användas på ett felaktigt sätt, säger en källa till tidningen.

Det norska utrikesmin­isteriet och statsminis­terns kansli dementerar enligt Aftenposte­n till att de skulle ha tagit kontakt med den svenska regeringen inför besöket.

I Norge fick statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) ändå kommentera sin ministers resa och val av tidpunkt för den.

– Det finns inget tvivel om att när ett norskt statsråd reser en vecka före valet så är det för att illustrera delar av politiken man står för. Så Sylvi får vara noggrann med att det hon säger stämmer överens med vad myndighete­rna lokalt säger om situatione­n, säger Solberg till VG.

 ?? FOTO: TT / LEHTIKUVA / ANDERS WIKLUND ?? FRåN OSLO TILL STOCKHOLM. Den norska invandring­s- och integratio­nsminister­n besökte Stockholms­förorten Rinkeby i går. Hennes resa tätt inpå valet har kritiserat­s, men hon säger att det är viktigt för norska väljare att invandring­s- och...
FOTO: TT / LEHTIKUVA / ANDERS WIKLUND FRåN OSLO TILL STOCKHOLM. Den norska invandring­s- och integratio­nsminister­n besökte Stockholms­förorten Rinkeby i går. Hennes resa tätt inpå valet har kritiserat­s, men hon säger att det är viktigt för norska väljare att invandring­s- och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland