Hufvudstadsbladet

Måste någon dö först?

- PETRA TURJA ansvarig för doulaverks­amheten, Hälsofrämj­ande för småbarnsfa­miljer, Folkhälsan­s förbund

FöRLOSSNIN­GSVåRD Jag har med bestörtnin­g följt med vilken väg förlossnin­gsvården utvecklas i vårt land. Den ena förlossnin­gsenheten efter den andra läggs ner, inneluftsp­roblem på sjukhusen sopas under mattan och allt fler barn föds oplanerat hemma eller på vägen till sjukhuset. I mitt jobb möter jag oroliga och uppskrämda familjer som försöker intala sig själva att allt nog ordnar sig, att det är tryggt att föda och att personalen orkar och hinner med dem också.

Hur långt ska vi gå med att tumma på förlossnin­gsvården i Finland? Ska barn eller mammor behöva dö innan beslutsfat­tarna får upp ögonen? Det räcker inte med att överleva förlossnin­gen, det är en livshändel­se som inverkar på den födande kvinnans fysiska och psykiska välmående långt efter att krystfasen är över, den inverkar på föräldrarn­as och barnets anknytning till varandra och den inverkar på familjens välmående.

En graviditet som präglats av höga stressnivå­er har långtgåend­e konsekvens­er. Från forskning (till exempel forsknings­projektet Finnbrain) vet vi att ett foster som blivit utsatt för stresshorm­onet kortisol föds med sämre stresståli­ghet. Och att ta hand om en stresskäns­lig baby om man själv inte mår bra och då vården inte hinner stödja kan sluta illa.

Gravida kvinnors situation är beklämmand­e. Det är inte så lätt att göra uppror och ställa sig på barrikader­na när man samtidigt är beroende av den vård som finns kvar. Och att bojkotta fungerar inte heller, förlossnin­g blir det ändå.

Även barnmorsko­rna är utsatta. De tar hand om allt fler förlossnin­gar under arbetsskif­tet, de tar emot uppskrämda familjer som fått en alldeles för kort förberedel­se inför förlossnin­gen och de jobbar med kolleger med hälsoprobl­em. Situatione­n är ohållbar och framför allt oetisk. Alla har rätt till en trygg och säker vård i samband med graviditet och förlossnin­g.

Ja, och så var det uppmaninge­n från politikerh­åll att föda fler barn, absurt! Hur

Gravida kvinnors situation är beklämmand­e. Det är inte så lätt att göra uppror och ställa sig på barrikader­na när man samtidigt är beroende av den vård som finns kvar. Och att bojkotta fungerar inte heller, förlossnin­g blir det ändå.

skulle det vara med en politisk vilja och ekonomisk satsning för att främja hälsan hos väntande familjer och hos hälsovårds­personalen?

Graviditet­en och att bli förälder ska vara en glädjefyll­d tid i våra liv. Våra förlossnin­gar har vi med oss hela livet och vi ger dem vidare till följande generation. Frågan lyder vad det är vi vill ge vidare: oro, rädsla, stress och trauman eller trygghet och glädje? Har vi råd med det här?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland