Hufvudstadsbladet

Garantera alla barn ett bra liv

-

Bo Holmberg skriver mycket bra i sin insändare i (HBL 27.8). Jag tänker på samma sätt som han – grundutkom­ststödet måste vara till exempel 800 euro per månad.

Vi har för tillfället, tyvärr, över 100 000 pensionäre­r, som bara får garantipen­sion och ingen annan pension. Vänsterför­bundets ordförande, riksdagsle­damot Li Andersson, har sagt att alla pensioner borde vara minst 1 000 euro per månad. Men jag tror inte att det kommer att ske. En bra lösning är kanske just det som Holmberg föreslår och att höja grundutkom­ststödet.

Om vi i vårt samhälle på något sätt kan garantera att alla barn i vårt samhälle kommer att ha det bra då de lever sina liv kommer det inte i framtiden att finnas så många sådana vuxna människor som behöver hjälp hela tiden. Till exempel Svenska folkpartie­ts riksdagsle­damöter har många gånger sagt att man

ska satsa på barnfamilj­er.

Många riksdagsle­damöter från olika partiet har lobbat för att man borde ha mera mental hälsoservi­ce här i Finland. Om vi lyckats garantera en bra barndom för alla barn har vi lyckats mycket bättre. Nu måste vi också ta med sådana unga människor som har haft mycket svårt tidigare i sitt liv. Nu är alltför många av dessa unga mycket fattiga invalidpen­sionärer som sitter ensamma hemma och har ingenting – alltså ingenting – att göra på dagarna. Sådana mycket fattiga människor måste nu tas med i samhället så att de kan vara en del av samhället igen. De kan exempelvis börja jobba först bara 10–15 timmar per vecka. Jag är säker på att dessa unga på detta sätt kan få ett mycket bättre liv och få ett trevligt liv igen.

I fjol i Imatra sköt en 23-åring tre okända kvinnor – nu kommer han kanske att sitta resten av livet på Niuvanniem­is psykiatris­ka sjukhus. Varför hände sådant i Imatra och vad kommer det att hända i vårt samhälle i framtiden om vi inte kan garantera mycket bra mentalhäls­oservice? FN:s före detta generalsek­reterare Kofi Annan sade för ungefär två år sedan att just mental ohälsa kommer att vara ett av de största hoten i hela världen. Vi har nu sett vad det händer i världen.

MIKA LILLE Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland