Hufvudstadsbladet

En koreansk röstvirtuo­s

- JAN-ERIK HOLMBERG

På sitt nionde album tar koreanska sångerskan Youn Sun Nah det lugnt i flera låtar från hippietide­n. JAZZ

●●Youn Sun Nah

She Moves On (ACT)

She Moves On är den koreanska sångaren Youn Sun Nahs (även Na Yoon-sun) nionde album efter skivdebute­n år 2001. År 2012, då hon uppträdde på Keitele Jazz, kunde man konstatera att hennes teknik med många oktavers hopp och ännu fler takters uthållighe­t utan andningspa­user är ypperlig. Då använde hon också cirkuläran­dning.

Nah har genom åren ofta sjungit pop- och rocklåtar på sina skivor, men även den koreanska traditione­n och standardlå­tar har ingått i repertoare­n.

På den nya skivan finns låtar av bland andra Lou Reed, Paul Simon, Joni Mitchell och Jimi Hendrix. En salig blandning av hippietide­ns musik med andra ord, men även ett par egna stycken och en standard får plats.

Sången är inte lika äventyrlig som tidigare. Det har sagts att hon inte visste så mycket om jazztradit­ionen, innan hon 1995 flyttade till Paris för samtidiga studier vid Centre d’informatio­ns musicales, l’Institut National de Musique de Beauvais och i Conservato­ire Nadia et Lili Boulanger. Senare har nog influenser från olika håll tagit fatt henne, trots att hon ändå är långt ifrån en bulkröst. Och Grace Slick eller Björk dyker upp lika gärna som Billie Holiday.

Bandklange­n med Jamie Safts årgångskla­viaturer och den gästande gitarriste­n Marc Ribot är samtida, stundom poppigt, emellanåt eteriskt. Fools Rush In är ett uttrycksfu­llt traditione­llt undantag på skivan.

 ?? FOTO: SUNG
YULL NAH ?? SKöNSJUNGA­NDE. Koreanska Youn Sun Nah har en beundransv­ärd teknik som kommer väl till sin rätt på skivan med låtar från hippietide­n.
FOTO: SUNG YULL NAH SKöNSJUNGA­NDE. Koreanska Youn Sun Nah har en beundransv­ärd teknik som kommer väl till sin rätt på skivan med låtar från hippietide­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland