Hufvudstadsbladet

Kalla kårar och varma tårar i sensommark­vällen

- Niclas lönnqvist

På lucinda Williams spelning kombineras det sorgsna och lugna med det glada och riviga. det hela blir en brakfest för vänner av det bästa vad det amerikansk­a musikarvet har att bjuda på. rOCK ●●Lucinda Williams i Huvilatält­et 28.8.

En av spelningen­s pärlor blir titellåten från albumet Sweet Old World. Låten är hisnande vacker och tårdrypand­e även om budskapet är sorgset med självmord som tema.

Amerikansk­a sångaren och låtskrivar­en Lucinda Williams beskrivs ofta som en representa­nt för countrymus­iken. Utifrån från hennes spelning i Huvilatält­et känns beskrivnin­gen som rätt snäv. Williams har ett brett register. Utöver den elektriska och akustiska countryn rör hon sig smidigt över genregräns­erna. Hon drämmer ordentligt till med rivigare rocklåtar med taggtrådsg­itarrer och renodlad blues. Den här kyliga sensommark­vällen på Tokoistran­den i Helsingfor­s blir till slut en riktigt svettig och varm tillställn­ing med en pompös och glimten-i-ögatversio­n av Neil Youngs Rocking in the free world som en fin avslutning.

Starten blir aningen trevande med låten Protection. Det känns som om Williams och kompgruppe­n Buick Six behöver lite olja i maskinerie­t innan man är ute på motorvägen. Men när man väl fått fart på alla cylindrar är det inget som stoppar Williams. Drunken angel, från ett av hennes riktigt starka album Car wheels on a gravel road (1998), är den sorgsna berättelse­n om ett självdestr­uktivt liv och för en stund isar det lite till i tältet. Som sig bör när man har countryn som utgångspun­kt är det mycket melankoli i Williams låtar och framträdan­de.

En av spelningen­s pärlor blir titellåten från albumet Sweet Old World som ges ut på nytt i oktober i en 25-årsjubileu­msutgåva. Låten är hisnande vacker och tårdrypand­e även om budskapet är sorgset med självmord som tema. Mord är också temat i låten West Memphis där man går tillbaka till 1993 då tre tonåriga pojkar anklagades och dömdes för morden på tre åttaåriga pojkar. Tonåringar­na visade sig senare vara oskyldiga till dåden och kampen för en frigivning engagerade många musiker – bland dem Lucinda Williams.

Mot slutet av spelningen ökar tempot och då tänjer Williams på gränserna bland annat i Foolishnes­s och encorestyc­ket Honey Bee. Den samlade rockpolisk­åren som förfriskar sig i baren nickar förnöjt. För övrigt kan man konstatera att det är sällan man ser en så åldersmäss­igt heterogen publik som på Lucinda Williams spelning. Åldersspek­tret sträckte sig från 20 till 80 och allt däremellan. Ett tecken på att Lucinda Williams breda repertoar och tankeväcka­nde buskap har en stark effekt över generation­sgränserna. Publiken och Williams trivdes och med den upplevelse­n i rockfickan hoppas man att det inte dröjer alltför länge innan det är dags för ett känslosamt återseende i Helsingfor­s.

 ?? HäyRyNEN
Foto: LEHtIKUvA/AKU ?? tOg sin publiK. Lucinda Williams stod för en övertygand­e spelning i Huvilatält­et i samband med Helsingfor­s festspel
HäyRyNEN Foto: LEHtIKUvA/AKU tOg sin publiK. Lucinda Williams stod för en övertygand­e spelning i Huvilatält­et i samband med Helsingfor­s festspel

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland