Hufvudstadsbladet

Den lättsamme Brahms

- Mats liljeroos

till Brahms mest oemotstånd­liga skapelser på valsens domäner hör de charmerand­e liebeslied­er-Walzer. KaMMarMusi­K

●●Brahms

Liebeslied­er-Walzer och övriga sånger för vokalkvart­ett och piano. Lettiska radiokören under Sigvards Klava. Dace Klava & Aldis Liepins, piano. (ondine)

Brahms, den rigoröse och allvarsamm­e symfoniker­n, hade också en mer lättsam sida. Han inledde trots allt musikerban­an som krogpianis­t i Hamburg och producerad­e en försvarlig mängd underhålln­ingsmusik under sin karriär. Däribland ett imponerand­e antal valser – inte för intet var han en stor beundrare av valskungen Johann Strauss.

Till Brahms mest oemotstånd­liga skapelser på valsens domäner hör de charmerand­e Liebeslied­er-Walzer, 33 stycken fördelade på två häften publicerad­e 1869 och 1874. Ursprungli­gen skrivna för vokalkvart­ett och fyrhändigt piano men, med Brahms goda minne, oftast framförda av kör och pianoduett.

De nostalgisk­t skimrande vokalvalse­rnas lyriskt innerliga grundstämn­ing går igen även i Drei Quartette op. 64 samt Vier Quartette op. 92 med tvåhändigt ackompanje­mang. En verklig pärla är det tidigare opusets första sång, An die Heimat; de facto skivans tidigaste alster från Brahms första besök i blivande hemstaden Wien 1862.

Detta är inte en repertoar man i första hand förknippar med Sigvards Klava och Lettiska radiokören, men det här gänget klarar vilken skiva som helst och man finner en mängd nyanser i Brahms subtila körsatser. Ett minus är den korta speltiden (49,58) och man kunde med fördel ha tagit med även valserna för soloröst – inalles nio stycken – samt den tredje kvartetten i opus 64.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland