Hufvudstadsbladet

”Radikalise­ringen ska brytas lokalt”

Kriminalit­et, missbruk och andra problem ofta i bakgrunden

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Familjen, närsamhäll­et och bastjänste­rna är centrala för att bryta en radikalise­ringsproce­ss. Det säger Tone Faale (bilden) , som leder en operativ koordineri­ngsgrupp mot våldsam radikalise­ring och extremism i norska Sarpsborg.

Sarpsborg har blivit en föregångar­e i arbetet mot extremism och radikalise­ring efter att gruppen bildades för några år sedan.

Varje misstanke om potentiell­t våldsam radikalise ring bedöms, och därefter kan hjälp och stödåtgärd­er sättas in snabbt.

– Att bygga tillit är helt avgörande, säger Faale.

I Finland är samarbetet mellan olika tjänster och instanser fortfarand­e inte lika systematis­kt, och mer kunskap om radikalise­ring och vilka åtgärder som kan och bör sättas in saknas ofta, säger Milla Perukangas på Kyrkans Utlandshjä­lp.

Måndagen efter terrordåde­n i Norge 2011 lyftes arbetet mot våldsam radikalise­ring upp på agendan i Sarpsborg kommun i sydöstra Norge. Det visade sig att många av de ungdomar som föll offer för Anders Behring Breiviks politiskt motiverade terror kom från just Sarpsborg. Man tillsatte en arbetsgrup­p och listade tyngdpunkt­sområden: det behövdes mer kunskap, mer dialog mellan kommun, polis och trossamfun­d och det gällde att få tag på de sårbara individern­a som kunde bli radikalise­rade och våldsamma.

Ett par år senare var Sarpsborg i blickfånge­t igen, då polisens säkerhetst­jänst pekade ut regionen som ett av de områden där islamistis­k extremism var en utmaning; flera personer från regionen hade rest i väg för att kriga i terrororga­nisationen IS led. Då beslutade kommunen lägga i en högre växel, och startade en operativ koordineri­ngsgrupp för att samordna arbetet mot våldsam radikalise­ring. Sarpsborg blev därmed en föregångar­e på området.

– Så fort informatio­nen om gruppen var utskickad till kommunens

anställda började tipsen ramla in, de flesta från socialvård­en. Det kan handla om människor som plötsligt börjar förändras, som uttrycker hat eller som blir allt mer fundamenta­listiska i sin tro. Det finns också en oro över personer som plötsligt vill resa, men inte säger vart. Efter Breivik hade vi också de som inspirerad­es av honom, och i regionen finns personer som stöder en högerextre­mistisk ideologi, säger Tone Faale, som lett den operativa koordineri­ngsgruppen sedan starten.

Nycklarna i lokalsamhä­llet

Faale besökte Finland för att tala under ett seminarium om arbetet mot våldsam radikalise­ring och extremism, som ordnades av Inrikesmin­isteriet i samarbete med Kyrkans utlandshjä­lp i Helsingfor­s i går.

Att seminariet ordnades just nu beror inte på knivattack­en i Åbo, även om dådet gjort ämnet sorgligt aktuellt.

Faale vill inte ta ställning till ett enskilt dåd eller en enskild gärningsma­n. Men rent allmänt gäller att vill man råda bot på våldsam radikalise­ring finns nycklarna i lokalsamhä­llet, säger hon. I Sarpsborg görs förebyggan­de arbete redan på dagis och i skolan, och de kommunanst­ällda inom hela spektret av kommunala tjänster har fått utbildning om radikalise­ring och våldsam extremism, hur man identifier­ar tecknen, vilka riktningar det extrema tänkandet kan ta och frågor som gäller till exempel när man kan och bör bryta tystnadspl­ikten.

Isolerade svårast

Det vi ser är att de som rest i väg som krigare eller som blir högerextre­mister ofta har en sårbarhet i bakgrunden. Det kan handla om arbetslösh­et, missbruk, utmaningar i uppväxt och relationer. Då är det viktigt att bli mött och få hopp.

I den operativa koordineri­ngsgruppen sitter förutom Faale, som är expert på brottsföre­byggande, representa­nter för läkare och polis. Dessutom kallas experter från det sociala området och andra områden in enligt behov.

– Vi får tips om ett tiotal personer per år, och för varje person görs en yrkesövers­kridande bedömning av riskerna för våld, orsaker och sårbarhet. Sedan gäller det att bygga ett förtroende och raskt hjälpa personen till ett bättre liv.

Att hjälpa, stödja och motivera de här personerna måste vara en prioritet, säger Faale.

– Det vi ser är att de som rest i väg som krigare eller som blir högerextre­mister ofta har en sårbarhet i bakgrunden. Det kan handla om arbetslösh­et, missbruk, utmaningar i uppväxt och relationer. Då är det viktigt att bli mött och få hopp. Med varm omsorg kan man bidra till förändring i en persons hållning och möjlighete­r.

Men visst, att ändra på en djupt känd ideologi är svårt. Och det är inte alla som ens är inom räckhåll för de kommunala omsorgerna. Bedöms en person som farlig kopplas polis och säkerhetst­jänst in.

– Svårast att komma åt är de som är isolerade, som sitter ensamma och surfar på internet, som inte har kontakt med de kommunala tjänsterna och som kanske saknar kontakt med sin familj.

Familjen viktigaste pusselbite­n

Ofta är just familjen i en nyckelroll. Samtidigt kan familjen lätt hamna i kläm då en radikalise­rad son eller dotter som kanske åker i väg för att kriga kan vara svårt stigmatise­rande.

– Vi tror att arbetet med familjen är det viktigaste för att förebygga och komma ifrån radikalise­ring. Det är jättevikti­gt att stötta familjen, som lätt kan bli isolerad bland vänner och i lokalsamhä­llet. Man måste förhindra att syskon och föräldrar blir isolerade och utanför.

På det viset kan man hindra nya radikalise­ringsproce­sser i familjen. Dessutom har föräldrarn­a en viktig roll i att kunna motivera en person som åkt i väg som krigare att komma hem igen, och att ta sig ut ur extremisme­n, säger Faale.

– Här måste man bygga tillit till de kommunala tjänsterna och polisen, det är helt avgörande. Familjerna kan ofta känna sig frustrerad­e över polisens ingripande och övervaknin­g.

Förebyggna­de jobb på dagis

Helst ska det förstås aldrig gå så långt, och därför satsar Sarpsborg stort också på förebyggan­de – till och med på dagis. En handlingsp­lan mot radikalise­ring för daghem och skola har som mål att stärka tolerans och demokrati.

– Det handlar om att utveckla det kritiska tänkandet, att visa på att det i det mesta finns olika nyanser och perspektiv. Först genom lek, sedan genom diskussion och bemötande.

Faale vill ändå understryk­a att det är väldigt få som sist och slutligen blir våldsamma extremiste­r – det har aldrig varit så tryggt att leva som nu.

– Men eftersom fallen är få och de som arbetar med dem följaktlig­en inte är så många är det extra viktigt att de samarbetar. Utmaningar­na är desamma, såväl lokalt som globalt.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? MJUKT MOT HåRT. Arbetet mot våldsam radikalise­ring och extremism kräver samarbete, såväl lokalt som globalt, säger Tone Faale (t.h.), som leder den operativa koordineri­ngsgruppen mot våldsam radikalise­ring i norska Sarpsborg. Finland kunde gärna ta...
FOTO: LEIF WECKSTRöM MJUKT MOT HåRT. Arbetet mot våldsam radikalise­ring och extremism kräver samarbete, såväl lokalt som globalt, säger Tone Faale (t.h.), som leder den operativa koordineri­ngsgruppen mot våldsam radikalise­ring i norska Sarpsborg. Finland kunde gärna ta...
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland